Še najbližje in najrealnejša je prodaja kompleksa v Litiji, pravi Kos, a do podpisa pogodbe ne želi govoriti o podrobnostih dogovarjanj. Potrdil je le, da je eden od interesentov Predilnica Litija, ki bi tja širila svojo proizvodnjo. Izklicna cena za litijski objekt bo sicer 2 milijona evrov, pol milijona manj od njegove likvidacijske vrednosti, je razvidno iz objave sklepa o prodaji na Ajpesu.

Morda bo v Zagorju zanimanje vsaj za upravno stavbo

Ker je največ vreden kompleks v Zagorju in ker Kosu v slabih dveh letih ni uspelo unovčiti še skoraj nič premoženja razen nekaj zalog in terjatev, bo tokrat poskušal zagorski kompleks prodati po delih, in sicer skladiščne prostore ločeno od upravne stavbe in proizvodnje z blagovno znamko Svea. »Problem je prodajati vse skupaj, ker je morda kdo zainteresiran samo za upravno stavbo. Prodaja po delih se mi zdi še najbolj smiselna in upam, da bo tokrat več uspeha. Še vedno pa bom prodajal proizvodne prostore skupaj s prostori, če se bo morda vendarle našel kdo, ki bi želel nadaljevati dejavnost Svee,« je pojasnil stečajni upravitelj, ki sicer že od samega začetka dvomi o prodaji celotnega zagorskega kompleksa.

Zanj bi namreč kupec moral odšteti okoli 3 milijone evrov, še dodatna dva bi potreboval za vnovičen zagon proizvodnje oziroma plačilo delavcev in nakup materiala. Takšnega človeka Zasavje nima, meni Kos, ki prav tako še ni nič slišal o ideji lesnega centra oziroma sedeža pred kratkim ustanovljenega državnega podjetja Slovenski državni gozdovi na lokaciji Svee. Takšno pobudo je namreč poleti predsedniku vlade Miru Cerarju predstavil zagorski župan Matjaž Švagan, a kaj dlje od ideje sodeč po Kosovem odzivu še niso prišli.

Kljub vsemu bi prodaja vsaj katere od Sveinih nepremičnin ne le prinesla kakšno novo delovno mesto v zagorsko dolino, temveč prispevala tudi h kritju stroškov stečajnega postopka. Kos je namreč do zdaj lahko plačeval samo nujne stroške, ki jih je bilo za dobrega pol milijona evrov. Tolikšna je tudi izguba v poslovanju, medtem ko bilančna izguba podjetja v stečaju na račun neprodanih nepremičnin znaša 7,2 milijona evrov, zato veliki upniki ostajajo nepoplačani.

A so se kljub vsemu strinjali, da cene nepremičnin za tretjo javno dražbo še znižajo. Za skladiščne prostore v Zagorju bo tako izhodiščna cena 523.270 evrov, proizvodnega kompleksa skupaj s stroji in blagovno znamko 2,3 milijona evrov, izhodiščna cena za upravno stavbo v Zagorju pa še ni znana, saj sklep za njeno prodajo na Ajpesu še ni objavljen. Likvidacijska vrednost celotnega kompleksa je bila ocenjena na 4,3 milijona evrov. Prav tako bodo v tretje poskusili prodati tudi Svein objekt v Starem trgu pri Ložu, in sicer za najmanj 855.788 evrov oziroma 330 tisočakov manj, kolikor so hoteli zanj iztržiti na prvi dražbi.