Po domače: znanstveniki so prepričani, da tako kajenje kot basanje s pršutom in globoko dihanje ob razbijanju salonitne kritine lahko povzročijo raka. Ne morejo pa z gotovostjo trditi, da je žvečenje mesnih izdelkov enako nevarno kot žvečenje azbesta. Kar vemo, je le, da kajenje pri Britancih povzroči 19 odstotkov vseh rakastih obolenj, rdeče meso in mesni izdelki pa 3 odstotke vseh rakastih obolenj.

Naslednji koraki so predvidljivi kot tviti prvaka SDS. Svetovna zdravstvena organizacija bo zdaj od mesnopredelovalne industrije zahtevala lepljenje opozoril na ovitke mesnih izdelkov. Pakiran pršut bo imel oznako pršut in vse tiste nebuloze o energijski vrednosti, alergenih in roku trajanja odtisnjene le na zgornjem levem robu pakiranja, preostalih 90 odstotkov embalaže bo zavzemalo opozorilo ministra za zdravje: Uživanje pršuta lahko povzroči boleče umiranje zaradi raka debelega črevesa. Salama bo ovita v reprodukcijo od raka načetega debelega črevesa, opozorilo ministra za zdravje bo podobno: Uživanje 50 gramov suhomesnatega izdelka na dan za 18 odstotkov povečuje možnost, da zbolite za rakom. Slanino bodo najverjetneje opremili kar z enim izmed tistih novih simbolov za strupeno snov, o vsebini paketa pa bo lahko tako in tako vsak potrošnik sklepal na podlagi vizualne zaznave. Slanina bo namreč postala neke vrste tragični zastavonoša, eksemplarični mesni izdelek, prek katerega bo teklo ozaveščanje mesojedcev o zgrešeni poti, na katero so se podali, ko so prvič okušali angleški zajtrk.

Še isti dan – da, slabe novice res potujejo hitro – so najbolj militantni ljubitelji slanine obtožili Svetovno zdravstveno organizacijo, da je podlegla islamizaciji in da je sporočilo za javnost muslimanska zarota, katere edini cilj je uničiti svinjsko industrijo. Človek z lahkoto ugotovi, da slanina morda povzroča raka, da povzroča blodnje, pa je zanesljivo.

A nekaj je vendarle res, sporočilo o rakotvornosti vaše naslednje pice s pršutom se bere kot vegetarijanski manifest. Kot zmaga diktata zelenjave nad demokracijo vsejedstva. In če lahko zavarovalnico ob sklenitvi življenjskega zavarovanja zanima, ali ste kadilec ali ne, jo bo v prihodnje zanimalo tudi, koliko rezin salame pojeste na dan in kakšen je vaš odnos do slanine. Podlaga za nova stigmatizacijo je pripravljena.