Da nemška kandidatura za svetovno prvenstvo leta 2006 le ni bila čista kot solza, temveč polna nepravilnosti, so pred desetimi dnevi prvi podvomili pri Der Spiegelu. Novinarji ugledne revije trdijo, da si je Nemška nogometna zveza (DFB) že leta 2000 sposodila 10,3 milijona frankov (6,7 milijona evrov) od tedanjega direktorja Adidasa, Roberta Louisa-Dreyfusa, denar pa so nato domnevno uporabili, da so podkupili štiri azijske člane izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

Največje breme močno obremenjujočih zapisov revije je čez noč padlo na pleča Beckenbauerja, ki je bil tedaj podpredsednik DFB in nosilec kandidature, kasneje pa tudi glavni vodja prvenstva. A če je nekdanji nemški reprezentant še pretekli teden javnost prepričeval v brezhibnost kandidature, je včeraj prvič javno le priznal, da je prišlo do nekaterih nepravilnosti.

»Da bi dobili garancijo, smo sprejeli ponudbo finančnega oddelka Fife, ki bi jo, če se sedaj ozrem nazaj, morali zavrniti. Kot takratni predsednik organizacijskega komiteja v celoti prevzemam odgovornost za napako,« se je s pepelom posipala nemška nogometna ikona. Beckenbauerja je preiskovalni odbor zaradi afere že zaslišal v ponedeljek v Münchnu.

Nemci so sicer pred petnajstimi leti pravico do organizacije mundiala dobili, potem ko so tesno, z 12:11, premagali tedanjega protikandidata Južnoafriško republiko. In čeprav je Beckenbauer namigovanja, da je do kupovanja glasov prišlo, včeraj znova zanikal, pa številne čudi, da člani izvršnega odbora Fife, ki se jim očita prejemanje podkupnine, o zadevi še kar molčijo.