Volitve, zlasti lokalne, po navadi ne postrežejo z veliko zanimivostmi, na nedeljskih v Ukrajini pa dogajanja ni manjkalo. Poleg tega, da so volilci na seznamih lahko obkrožili kar 48 kandidatov iz stranke Blok Dartha Vaderja, so pred enim od volišč v Odesi policisti postregli s pravo filmsko aretacijo. Rjoveči »wookijevski« bojevnik možem v modrem namreč ni želel pokazati osebnega dokumenta, zaradi česar so ga štirje skušali obvladati in ga sčasoma tudi vkleniti.

Denarne kazni ne bo plačal

»Nič posebnega se ne dogaja, samo Chewbacco smo prijeli, ker je bil, medtem ko je vozil Dartha Vaderja, brez dokumentov. Ta se je že pritožil na naše domnevno nezakonito dejanje, saj je Chewbacca njegov ljubljenček in služabnik, ki da zato ne potrebuje dokumentov,« so se pošalili na uradnem računu na instagramu ukrajinske policije. Kosmatinec naj bi na volišču povzročal nemir med podporo svojemu gospodarju, so še dodali na policiji. Sodnik za prekrške je kosmatincu odredil nekaj manj kot sedem evrov denarne kazni, ki pa je ta ne bo mogel plačati, saj da »intergalaktična banka« nima podružnice na Zemlji.

Za sedeže v lokalnih svetih se je v nedeljo potegovalo 48 kandidatov iz stranke Blok Dartha Vaderja, od tega si jih je 44 zakonito spremenilo priimek, po večini pa so v kampanjah nastopali v zanj značilni popolni črni preobleki, vključno z masko. Prejšnji teden so v Odesi v Dartha Vaderja preoblekli tudi Leninov kip. V mestni svet je bil med drugimi izvoljen Sheev Palpatine, zlobni cesar Galaktičnega imperija. Na lanskih parlamentarnih volitvah so se za položaje potegovali tudi drugi liki iz kultne filmske franšize: ob Darthu Vaderju seveda tudi Chewbacca pa jedijevski mojster Joda in princesa Amidala, a sila očitno ni bila z njimi.