»Trenutno imamo v hotelu tri otroke, pred dnevi smo imeli le enega kopalca v bazenu. To je najzgovornejši dokaz tega, kakšen vpliv imajo begunci na zasedenost naših term, in to v času šolskih počitnic. Gostje imajo napačne informacije o tem, da do nas ne morejo z avtomobilom. Res je, da smo v neposredni bližini nastanitvenega centra, vendar še nismo videli niti enega begunca ob cesti,« pojasnjuje Martina Cizelj iz Term Paradiso v Dobovi.

Hotelski kompleks v družinski lasti s termalnim vodnim parkom je od nastanitvenega centra za begunce v stari tovarni Beti oddaljen le slab kilometer. »Še minuli teden smo bili popolnoma zasedeni, imeli smo rezervacije za obdobje jesenskih šolskih počitnic. Zaradi begunske krize pa gostje rezervacije množično odpovedujejo. Na voljo imamo 56 ležišč oziroma 17 sob in dodatne 4 sobe v depandansi, ki pa trenutno samevajo,« pripoveduje Cizljeva.

Iz Brežic in Krškega si ne upajo do Dobove

Presenečena je predvsem nad tem, da prebivalci iz bližnjih Brežic in 15 kilometrov oddaljenega Krškega odpovedujejo že naročene storitve, kot so na primer masaže, ker naj bi jih skrbela varnost in dostop do term. »A pri nas je varno in dostop ni onemogočen. V okolici ni niti neredov niti smeti. Ljudje tega ne vedo, gledajo televizijska poročila in imajo napačne predstave o tem, kakšne so razmere. Vidijo le policiste, tanke in reke beguncev – žal se to zdaj pozna tudi na obisku gostov. Če bi imeli otroke in že rezervirane počitnice, najverjetneje ne bi prišli v naše terme, kajne? Vsak si poleg kopanja želi ogledati okolico, zato razumemo, da so obiskovalce razmere prestrašile,« pravi Cizljeva. Nekaj krivde za napačno sliko o tamkajšnjih razmerah je pripisala tudi medijem in nas prosila, naj ljudem pojasnimo, da je pri njih varno in brez neredov.

Čeprav je veliko beguncev tudi v okolici Term Čatež, pa v družbi pojasnjujejo, da njihovi gostje zaradi požrtvovalnega dela policije, vojske in prostovoljcev ne občutijo dogajanja zunaj termalnega kompleksa. »V Termah Čatež smo se dobro organizirali. Poleg pomoči posameznikov, zaposlenih, ki vsak dan pomagajo enotam v Brežicah ter centroma v Dobovi in Rigoncah, zbiramo tudi pomoč v obliki hrane in oblačil, ki jo bomo dostavili nastanitvenim centrom,« pojasnjujejo v čateških termah.

Odpovedi za zdaj redke

»Vsak dan je več vprašanj glede varnosti, predvsem gostov iz Avstrije in Nemčije. Za zdaj begunska kriza ne vpliva na odpovedi rezervacij, razen nekaj izjem. Res pa je, da se zelo trudimo pojasnjevati razmere. Če se bo kriza stopnjevala, bo to imelo negativne posledice predvsem na nemškem in avstrijskem trgu. Glede na razpršenost trgov pa bomo, če bo treba, prodajne aktivnosti dodatno okrepili na drugih trgih,« pojasnjuje Metka Erjavec Granov, direktorica prodaje v Savi Turizmu. V termalnih središčih v Pomurju imajo tako v času krompirjevih počitnic dober obisk. V zdraviliščih v Moravskih Toplicah in Radencih ter v Termah Lendava in Banovci so v primerjavi z enakim obdobjem lani imeli povprečno 9,5 odstotka več nočitev.

V Termah Olimia v Podčetrtku v bližini slovensko-hrvaške meje za zdaj niso imeli množičnih odpovedi rezervacij: »V času počitnic smo dobro zasedeni, imamo še nekaj prostih mest in zasedenost je primerljiva z lanskim letom, slabša pa zagotovo ni,« pravi Vasja Čretnik, prokurist v Termah Olimia. Ker v bližini ni nastanitvenih centrov, poti beguncev pa ne potekajo mimo Podčetrtka, se za zdaj tudi ne bojijo, da bi se zasedenost poslabšala. Tudi v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah zaradi beguncev za zdaj nimajo težav z odpovedmi rezervacij.