Kakšen preskok bo igranje v ligi prvakov?

Velik. Zdaj sem trener tretje leto. Določen preskok smo v prejšnjih dveh sezonah že naredili, toda liga prvakov bo povsem druga raven. Vemo, kaj je naša naloga, toda vsega ne bomo mogli narediti od danes do jutri. Potreben bo čas. Pomembna bo čim boljša igra, toda na drugi strani bodo stale igralke, ki trenirajo dvakrat na dan že zadnjih deset let, mi pa smo ta proces začeli šele letos. Naša ekipa je zelo mlada, potrebuje čim več težkih tekem, da bo imela v prihodnje pomembnejšo vlogo.

Potem ste ekipo zgradili na daljši rok?

Želimo imeti čim bolj slovensko ekipo. Nekaj Slovenk je odšlo drugam, zato smo morali poiskati alternative. Kljub temu sem zadovoljen. Pri sestavi ekipe smo gledali tudi na osebnost igralk, ne samo na znanje. Pomembna je ekipa, ne posameznice. Dekleta na treningih delajo zelo dobro. Komaj čakam tekme, da vidimo, kako blizu lahko pridemo najboljšim v Evropi.

Nekatere nasprotnice merijo v višino skoraj dva metra.

Res je, a so tudi drugi dejavniki. Tudi koti udarcev so povsem drugačni, kot smo jih navajeni v slovenski ligi. Na najvišji ravni se zgodijo udarci čez blok, kar je v Sloveniji nemogoče. Tudi napadati je težko proti tako visokim igralkam. Vse bo na višji ravni.

Kako so vaše igralke sprejele dva treninga na dan?

Letos bodo morale preusmeriti misli na odbojko, kakšno drugo stvar pa pustiti bolj ob strani. Če hočeš trenirati dvakrat na dan, moraš vmes počivati in se kakovostno prehranjevati. Za naše igralke bo to velik preskok, ki pa je potreben. Sčasoma se bo telo navadilo na takšne napore. Če vidim, da je utrujenost prevelika, ne vztrajam na silo pri dveh treningih na dan.

Tudi vi ste imeli v preteklosti dopoldansko službo kot učitelj.

Imam srečo, da me ravnatelj na osnovni šoli, kjer sem delal, razume, zato sem lahko zamrznil status in se posvetil le odbojki. Drugače niti ni šlo. Ves dan razmišljam le o odbojki. To bo tudi zame dober preizkus, česa sem zmožen.

Kaj so pokazale pripravljalne tekme?

Proti Italijankam smo se najprej malo ustrašili, toda v tretjem nizu smo spoznali, da nobena ekipa ni iz vesolja. Na trenutke smo bili celo boljši. Opazno je, da je proti višjim igralkam precej težje končati napad. Na turnirju v Nemčiji smo bili na eni tekmi celo blizu zmage, toda pozneje smo se začeli preveč obremenjevati s sodnikom. V takšnih situacijah moramo biti zrelejši. Zadnjo tekmo smo gladko dobili s 3:0, s čimer smo se povezali in naredili korak naprej.

Vam bo uspelo obdržati motivacijo tudi za tekme v slovenski ligi?

Na vsaki tekmi moramo igrati, kot da smo v ligi prvakinj. Vedno moramo imeti isti pristop. Če bomo na tej ravni, bomo lahko napredovali. Potrebujemo koncentracijo in samozavest, kar je naloga tudi za nas v strokovnem štabu.

Pri Braniku iz Maribora so prav tako zelo optimistični.

Imajo dobro ekipo z novim trenerjem Sebastijanom Škorcem, ki bo prinesel novo energijo. Tudi taktika bo verjetno drugačna in je še ne poznam. Maribor bo velik zalogaj. Dobro se bomo morali pripraviti, če bomo želeli zmagati. Na koncu sezone zagotovo ne bo lahko. Zdaj smo mi favoriti, zato bodo tekmeci naredili vse, da nas premagajo.