Zadnjih deset let je Bill Gates, častni predsednik in ustanovitelj Microsofta, veljal za najbogatejšega človeka na svetu. Konec minulega tedna pa ga je, sicer le za nekaj ur, »premagal« Amancio Ortega, ustanovitelj in lastnik verige trgovin z oblačili Zara. Gibanje delniških tečajev, ki je sledilo, je sicer prvaka Microsofta znova postavilo na vrh lestvice najbogatejših zemljanov, čeprav številke kažejo, da je njuno premoženje že bolj ali manj izenačeno. Microsoftova delnica je sicer od minule srede do včeraj zrasla za 7,8 odstotka, delnica španske verige pa je v istem času pridobila 6,7 odstotka. Rast delnic skupine Inditex, v katero sodi tudi Zara, je bila od začetka leta izjemna in je presegla vse napovedi analitikov.

Kaj se je dogajalo v petek

V petek so delniški tečaji zanihali tako, da je bilo Ortegovo premoženje vredno 79,9 milijarde evrov, trgovanje do konca dneva pa je pokazalo naslednje stanje: premoženje Microsoftovega ustanovitelja je doseglo 79,3 milijarde evrov, 79-letnega ustanovitelja Zare pa 78,5 milijarde. Ne glede na to, da je bil Ortega najbogatejši zemljan le dobri dve uri, pa je dejstvo, da so delnice njegovega imperija letos zrasle za vrtoglavih 40 odstotkov.

Španec je sicer precejšnjo pozornost medijev vzbudil že spomladi, ko je z mesta drugega najpremožnejšega človeka na svetu izrinil finančnega guruja Warrena Buffetta, katerega premoženje je ameriška revija Forbes ocenila na skoraj 64 milijard dolarjev.

Imperij Ortegove blagovne znamke Zara obsega številne trgovine v 90 državah, skupaj jih je že več kot osem tisoč, v njih pa je zaposlenih 140.000 ljudi. Skupina dosega izjemno rast prihodkov tudi zaradi močne spletne prodaje, je poročal Bloomberg. Temeljna skrivnost Ortegovega finančnega uspeha se skriva v skupini Inditex, ki jo je sicer ustvarila njegova soproga in v katero poleg Zare sodijo še verige Massimo Dutti, Pull and Bear, Bershka ter Oysho.

Ortega je sicer v svet oblačil vstopil s trinajstimi leti, ko je kot dostavljalec začel delati za proizvajalca srajc v španski Galiciji, ki je središče tekstilne industrije na Iberskem polotoku. Nikoli ni študiral, pač pa je delal za različne trgovine in krojače, hkrati pa analiziral, kako se proizvod in stroški spreminjajo na poti od proizvajalca do kupca. V 60. letih je postal direktor lokalne trgovine z oblačili, prvo trgovino na drobno, ki se je imenovala Zara, je odprl leta 1975, v trinajstih letih jih je nato odprl že sto. Poleg Zare med največje svetovne blagovne znamke oblačil po dostopnih cenah sodita še švedska multinacionalka H & M ter ameriški velikan Gap. suk