Trije jamarji, Andrej Fratnik, Dejan Ristič in Iztok Možir, so minulo soboto okoli 10. ure vstopili v jamo, poimenovano Mona tip, da bi raziskali del jame, poimenovan Vzporedni svet. V globini 160 metrov pod površjem Migovca so okoli 17. ure prebili podor in presekali galerijo, ki se nadaljuje v jamo M18, odkrito že leta 1996. Tako so povezali jamski sistem Tolminskega Migovca. Skupna dolžina povezanih jam (Mona tip, M 18, sistem MIG in M16)  je zdaj 35.800 metrov.

Najdaljša jama verjetno pod Kaninom

»Gre za izjemen uspeh naših jamarjev. Po vseh raziskavah, ki smo jih opravili s 3D-modelom, smo predvidevali, da mora biti povezava blizu. Seveda ni to nikoli stoodstotno,« je pripovedoval Zdenko Rejec, načelnik jamarske sekcije pri Planinskem društvu Tolmin. »Pred tremi tedni smo bili v jami in končali na določeni točki zaradi pomanjkanja časa. Od tam naprej je trojica nadaljevala minuli konec tedna. In uspela,« je dodal Rejec. Jamarska sekcija iz Tolmina šteje 50 članov, od tega je 18 aktivnih. »Več kot 20 let sodelujemo z angleškimi kolegi iz Imperial College iz Londona. V vseh teh letih smo skupno raziskali več kot 30 kilometrov rovov,« je povedal načelnik in dodal, da podzemlje Tolminskega Migovca raziskujejo že od leta 1974.

Druga najdaljša slovenska jama je Postojnska jama z 20.620 metri, na tretjem mestu pa Kačna jama na divaškem Krasu s 15.181 metri. Najgloblja slovenska jama ostaja Čehi 2 na na Rombonskih podih s 1502 metra globine pred Malo Boko pri Bovcu, ki je globoka 1319 metrov.

Tolminski jamarji pravijo, da naj bi bil naš najdaljši jamski sistem pod Kaninom. Meril bi vsaj 60 kilometrov, kar naj bi bil izziv za jamarje v prihodnje.