Uefa je Barcelono zaradi zastav v katalonskih barvah (Senyer) na tekmah do sedaj denarno kaznovala že dvakrat. Prvič v lanskem finalu lige prvakov proti Juventusu, ko so španski prvaki morali v blagajno Uefe nakazati 30 tisoč evrov, še dodatnih deset tisočakov več pa je znašala globa pretekli mesec, ko so Katalonci doma gostili Bayer iz Leverkusna.

Pri Evropski nogometni zvezi kazen opravičujejo s svojim pravilnikom, v katerem je zapisano, da so na tekmah vsakršna politična, ideološka, žaljiva ali provokativna sporočila prepovedana, s čimer pa se ne strinjajo pri Barceloni, kjer so prepričani, da Uefa krši osnovne človekove pravice njihovih navijačev.

»Kar je preveč, je preveč,« se jezi prvi mož Barcelone Josep Maria Bartomeu in Uefi žuga: »Sprva se nameravamo zaradi sankcij pritožiti na Uefin komite za pritožbe, če bomo zavrnjeni, bomo šli na Mednarodno športno razsodišče. Če tudi tam ne bomo uspešni, bomo šli do švicarskega vrhovnega sodišča, po potrebi pa celo do Evropske sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.«

Bartomeu je prepričan, da Uefa njihovim navijačem odreka pravico do svobodnega izražanja, posledično pa tudi pravico do demokracije. »Barcelono so sankcionirali, ker je dovoljevala, oziroma ni onemogočila številnim svojim članom, da s katalonskimi zastavami na miroljuben način izrazijo svoja čustva in podporo neodvisni Kataloniji. Takšno početje predstavlja legitimen način identifikacije za številne Katalonce in navijače Barcelone ter ni prepovedano nikjer.«

Nogometni klub Barcelona že vrsto let velja za enega od osrednjih simbolov v boju za katalonsko neodvisnosti. Kljub temu pa so vodilni v klubu – z njihovim predsednikom na čelu – vse do nedavnega, ko so na regionalnih volitvah večino dobile stranke naklonjene odcepitvi od Španije, vztrajali, da se glede te teme ne bodo opredeljevali.