Isis naj bi rekrutirala že pet let stare dečke in jih urila v bojne stroje, ki jim ni tuje vzeti življenja ali pa se razstreliti za višji cilj. Petnajstletnik, ki mu je očitno uspelo pobegniti iz primeža Isis, v videu pojasni, kako so jih v sedemmesečnem urjenju naučili prerezati vrat. S štiri leta mlajšim bratom in družino so jih namreč pred tem islamisti v Iraku zajeli in prisilili, da se iz krščanstva spreobrnejo v islam.

V drugih videih, ki jih Isis sistematično objavlja, prikazujejo dečke na strelišču, kjer se urijo v veščinah obleganja in zavzemanja stavb ter talcev. Sirski Observatorij za človekove pravice je poročal, da je Isis od začetka leta rekrutirala že na stotine fantov in jih uporabila kot vojake. Na otroke pa naj bi stavili predvsem zaradi manj prepustne turške meje, kar jim onemogoča rekrutacijo odraslih iz drugih držav.

Rekrutacija otrok v vojsko je sicer stalna praksa tudi v nekaterih afriških državah, kjer potekajo boji. Dejstvo je, da so ti otroci močno prizadeti in nosijo travmatične posledice vse življenje, pojasnjuje Michel Chikwanine, nekdanji otroški vojak v Demokratični republiki Kongo, ki je svojo zgodbo strnil v avtobiografskem romanu Otroški vojaki: ko fante in dekleta uporabijo v vojni (Child soldier: when boys and girls are used in war), poroča Beth Greenfield za Yahoo news.