Uvod v jubilejno, 50. sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju je bil spektakularen. Na ženskem veleslalomu se je v ciljni areni na približno 2700 metrih nadmorske višine zbralo rekordnih 14.000 gledalcev, na moški preizkušnji pa še nekaj tisoč več. Ob tem, da na startu ni bilo treh največjih zvezdnic minule sezone – Anne Fenninger, Tine Maze in Lindsey Vonn. Organizatorji ne poznajo natančnega odgovora, zakaj je bilo rekordno ravno letošnje leto. Med razlogi sta bila gotovo prekrasno vreme, ki avstrijske Alpe spremeni v raj na zemlji, ter dejstvo, da je söldenska preizkušnja nedvomno postala klasika. Še en razlog bi se znal skrivati v tem, da se Sölden v teh dneh pojavlja v vseh svetovnih medijih, saj bo prav danes, na avstrijski dan državnosti, v Londonu premiera novega filma o Jamesu Bondu, katerega velik del so snemali na avstrijskem Tirolskem.

»Tina, vrni se«

Slovenska udeležba na uvodu svetovnega pokala je tradicionalno številna, saj funkcionarji na Smučarski zvezi Slovenije od nekdaj radi pridejo na avstrijsko Tirolsko. Trojici debitantov v Söldnu – predsedniku Smučarske zveze Slovenije Enzu Smrekarju, direktorju v prihodu Jožku Križanu in predsedniku zbora in odbora panoge za alpsko smučanje Iztoku Klančniku so delali družbo še direktor v odstopu Jurij Žurej ter tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc in tehnični sodelavec alpskega dela Polde Flisar, ki v ciljnem izteku v soboto edina nista imela obutih smučarskih čevljev.

Najvišji slovenski funkcionarji zveze so bili priča izjemnima tekmama, v katerih so slovenski alpski smučarji, ki jih je bilo toliko kot funkcionarjev, igrali stranske vloge. V Jamesu Bondu bi jih videli le v kakšnem sekundnem kadru, pa še to v ozadju. Drobtinice točk s je osvojila le Katarina Lavtar, ki je bila po 27. mestu videti daleč od zadovoljne športnice. »Vem, da znam smučati precej bolje. Delala sem veliko napak. Po pravici povedano na izjemno zahtevni progi nisem imela toliko samozavesti, da bi napadla tako, kot bi morala. Veselim se, da prihaja zima, saj bomo imeli najprej v Skandinaviji, nato pa na drugih prizoriščih možnosti boljšega treninga. Jeseni so namreč najboljši tereni rezervirani za najbogatejše reprezentance,« pravi Katarina Lavtar.

Za največje razočaranje sta v slovenskem taboru poskrbela Ana Drev in Žan Kranjec. Prva je napovedovala celo uvrstitev med prvo deseterico, a po slabih vmesnih časih odstopila že na prvi progi. Kranjec je imel kljub visoki startni številki 47, ki si jo je prislužil z izjemno slabo lansko sezono, lepo priložnost za uvrstitev na drugo progo, a je bil njegov nastop preveč spoštljiv do söldenske proge. Drugi Slovenci na startu – Klemen Kosi, Tina Robnik in Maruša Ferk – imajo premalo znanja, da bi se približali uvrstitvi med najboljših 30. Junaka uvoda sezona sta bila Italijanka Federica Brignone, ki je prepričljivo ugnala tekmice, in Ted Ligety. Američan je včeraj v Söldnu dosegel četrto zmago ter na lestvici najuspešnejših prehitel Tino Maze in Hermanna Maierja.

Poročali smo, kako težke čase preživlja Tina Maze, odkar se je odločila, da si bo vzela enoletni tekmovalni premor. O njih je v Söldnu spregovorila odkrito, brez ovinkarjenja. Pogled od blizu Korošico v alpski smučarski druščini kaže v povsem drugačni luči. V krogu ljudi, ki jih pozna dolga leta, se počuti domače, je izjemno sproščena in polna energije. Nasmehi niso prisilni, kakršni bi lahko bili ob sponzorskih obveznostih. So odkriti, z njimi pa je znala v ciljnem izteku veleslalomskega uvoda potolažiti marsikatero alpsko smučarko, ki je že na začetku doživela rezultatsko razočaranje. »Res uživam. Upam, da se bom dobro znašla z mikrofonom. Smučarke namreč v okviru naloge, ki jo imam pri Milki, sprašujem stvari, ki jih kot nekdanja vrhunska smučarka poznam bolje kot številni drugi,« je odgovarjala Korošica, ki bo imela v tej sezoni še precej dela. Med navijači se je pojavila tudi slovenska zastava z napisom: »Tina, vrni se.«

Ukinitev olimpijskega smuka osrednja tema pogovorov

Že dolgo pred začetkom sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju ni bilo toliko govora o eni temi, kot ga je bilo letos okrog možnosti odpovedi olimpijskega smuka. Kmalu po tem, ko so Kitajci dobili organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022, so izpostavili, da je proga za smuk izjemno draga ter da bi bili stroški organizacije precej manjši, če bi kraljevsko disciplino alpskega smučanja preprosto črtali z olimpijskega koledarja. Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so jim prisluhnili ter žogico predali Mednarodni smučarski organizaciji (FIS). Na tem naslovu pa so naleteli na vsesplošno zgražanje. In enotnost.

»Ne pretiravam, če rečem, da bi ukinitev olimpijskega smuka za zimske olimpijske igre pomenila isto, kot če bi na poletnih ukinili tek na 100 metrov. Lepo vas prosim. Ne morem verjeti, da se sploh pogovarjamo o tem. Da komu sploh pride kaj takšnega na misel. Zgrožen sem!« pravi Johan Eliasch, predsednik uprave in generalni direktor Heada, ki ima v zadnjih letih v alpskem smučanju najmočnejšo tekmovalno ekipo (vodi jo Rainer Salzgeber). »Sem mnenja, da bi moral že Mednarodni olimpijski komite preprečiti, da se o tem sploh govori. Že nekaj časa pa glasno poudarjam, da je v FIS potrebna čistka. Ideje so zastarele. V alpskem smučanju potrebujemo nove ljudi z novimi idejami. Nič ne bi imel proti, če bi bil FIS deležen podobne preiskave kot FIFA. Verjamem, da bi bili zaključki zanimivi,« brez dlake na jeziku poudarja Eliasch, ki je imel brez leti pod vodstvom premierja Gordona Browna vidne funkcije v britanski vladi.

Predsednik FIS Gian-Franco Kasper je v vijoličnih hlačah na forumu alpinumu, ki je letos razočaral s preveliko promocijo glavnega sponzorja, glavnino govora namenil olimpijskemu smuku. Dejal je, da je za zimski šport velika priložnost, da se uveljavi na azijskem tržišču, ki bo gostilo že olimpijske igre čez tri leta v Pjongčangu. Uvodoma je dejal, da bo smukaška tekma v Južni Koreji spektakularna, da pa se lahko zgodi, da bodo z gradnjo zelo zamujali. »Ne bojte se, smuka ne bomo dali. Z vsemi močmi in sredstvi se bomo borili, da bo olimpijska smukaška preizkušnja še naprej pomenila vrhunec zimskih olimpijskih iger. Kitajci imajo visoke gore. Ne vem sicer, zakaj so kandidirali ravno s Pekingom, lahko bi tudi s kakšnim drugim prizoriščem, ki ne bi imelo nobenih težav z izvedbo smuka,« je med drugim dejal 71-letni predsednik FIS iz St. Moritza.

»Smuk in superveleslalom sta najzanimivejši disciplini alpskega smučanja. S stališča gledalcev pa tudi najbolj vznemirljivi. Nisem oseba, ki sprejema odločitve. Sem pa oseba, ki je zelo razočarana, da je sploh govor o takšni nebulozi,« pravi Lindsey Vonn. Podobnega mnenja je tudi Tina Maze, ki sicer pred Söldnom ni bila najbolj na tekočem, kaj se dogaja. »Če ne bo smuka, ne bo niti superveleslaloma, ki je po mojem mnenju najtežja disciplina alpskega smučanja. Upam le, da so vse skupaj le govorice,« pravi Črnjanka.