Letošnja sezona se za Olimpijo in Krko še naprej odvija po povsem različnih scenarijih. Medtem ko Ljubljančani držijo stik z zgornjim delom lestvice, so Novomeščani pri dnu. V tem pogledu bosta tekmi sedmega kroga za obe ekipi izredno pomembni. Zmaji bodo danes ob 17. uri v Stožicah poskušali ugnati prvouvrščeno Budućnost in se tako izenačiti na vrhu, dolenjsko moštvo pa bo izhod iz krize ob 19. uri iskalo na težkem gostovanju v Beogradu pri sicer prav tako ranjenem Partizanu.

Da utegne biti začetek letošnje sezone za košarkarje Krke težaven, je bilo jasno vnaprej. Novomeščani so namreč zamenjali trenerja, vajeti moštva je prevzel Ivan Velić, poslovili pa so se praktično vsi nosilci moštva. Kljub temu da je bil novi strateg z moštvom od prvega dne priprav in je imel na voljo praktično vse igralce, se uigranosti ne da doseči čez noč. A je kljub temu prav tako jasno, da bi moral Velić s Krko do sedaj imeti boljši izkupiček, kar so pričakovali tudi vodilni možje v klubu. Z opozorilnimi ukrepi so dali tako Veliću kot igralcem vedeti, da jih ob podobnih predstavah v bližnji prihodnosti čakajo sankcije. V zadnjih letih so namreč navajeni veliko boljših rezultatov, ki so bili predvsem plod dela Aleksandra Džikića, ki je v Novo mesto prinesel zmagovalno miselnost. Da je srbski trener odličen pri svojem delu, govorijo uspehi, a je hkrati njegov karakter poseben, zaradi česar delo z njim ni bilo vedno najlažje. Velić je moral tako stopiti v velike čevlje, za zdaj pa pričakovanjem ni dorasel, zato nad njim visi senca Džikića, ki bi si ga marsikdo želel znova videti za krmilom Krke. Ker je nekdanji makedonski selektor prost trener, so govorice o njegovem morebitnem povratku že dobile pospešek, a je vprašanje, če bi si sam želel še tretjič usesti na klop sedemkratnih slovenskih prvakov. Med evropskim prvenstvom nam je v Zagrebu v pogovoru dejal, da sta si med lansko sezono s predsednikom Branetom Kastelcem dvakrat segla v roke, a nato do podaljšanja pogodbe na njegovo začudenje ni prišlo.

A dejstvo kljub temu ostaja, da je Džikić na novomeško okolje posebej navezan. Sicer poraz Krke v gosteh pri Partizanu za Velića še ne bi bil usoden, vsak naslednji pa bi 42-letnemu bosansko-hercegovskemu strokovnjaku skoraj gotovo odnesel delovno mesto. »V stanju, v kakršnem smo, moramo predvsem gledati sebe in svojo igro. Popraviti moramo pristop k tekmi, imeti zaupanje vase in biti veliko bolj agresivni,« iz tedna v teden ponavlja Ivan Velić, ki se prav gotovo dobro zaveda, da mu gorijo tla pod nogami.

Medtem ko se pri Krki ubadajo s tegobami, imajo v taboru Olimpije bolj sladke skrbi. Obračun proti Budućnost namreč košarkarjem trenerja Gašperja Potočnika daje priložnost, da se v primeru zmage zavihtijo na sam vrh lestvice jadranskega tekmovanja. Jasno je, da so gostje iz Podgorice favoriti obračuna, a tako je veljalo tudi pred tednom dni, ko so zmaji presenetili Crveno zvezdo. Če želijo Ljubljančani do novega podviga in pomembnega skalpa, bodo morali igrati povsem drugače kot med tednom v Nanterru, kjer so prikazali eno najslabših predstav v sezoni. Predvsem energija pri igralcih ni bila na želeni ravni, kar je zagotovo posledica napornega ritma, saj bo za Olimpijo tekma proti Budućnosti že deveta v 24 dneh. A v povsem enakem položaju je tudi črnogorsko moštvo. »Težak ritem tekem nikakor ne sme biti izgovor za morebitne slabše igre. Budućnost je bila sestavljena za najvišja mesta v ligi ABA. Primerno ciljem tudi igrajo. Gre za odlično ekipo, ki razen poraza proti Crveni Zvezdi deluje zelo suvereno,« pravi Gašper Potočnik, ki bo z igralci s tribun imel podporo tudi navijaške skupine Green Dragons.

Liga ABA, 7. krog, sinoči: Tajfun – Mega Leks, danes ob 17. uri: Union Olimpija – Budućnost, ob 19. uri: Partizan – Krka, ob 21. uri: Igokea – Sutjeska, jutri ob 17. uri: MZT – Cibona, ob 19. uri: Cedevita – Zadar, ponedeljek ob 21. uri: Metalac – Crvena zvezda.