Kateri primeri se med sedanjo ministrico in prejšnjim ministrom kotalijo kot vroč kostanj? Malo pozabljena vršilka dolžnosti SNG Nova Gorica, medijski razpis, o katerem smo brali letos poleti, ponesrečene medijske kvote (debata o tem ima daljše korenine), in najbolj radikalen zadnje čase, KSEVT. Omenjanje predhodnikov bi bilo upravičeno, ko ministrica reže trakove na prenovljenih stavbah. Ker ji je kulturna dediščina še posebej ljuba, bi morala vedeti in povedati, da je to delo mnogih predhodnikov. Za različnimi obravnavami istih primerov so zakoni (bistveni se niso spremenili), razpisni pogoji, kakšna od redkih novostih in predvsem uslužbenci. Novi so v kabinetu direktorji direktoratov, ki so bili prej morda samo uslužbenci. Ostali, večina, je tam, se zdi, od nekdaj.

Poglejmo primer, ki je poleti oplazil medije. Brali smo, da je ministrstvo za kulturo pod Urošem Grilcem lani odstopilo od treh pogodb zaradi nepravilnosti v vsebinskih in finančnih poročilih. Trije pomurski mediji Tv Idea, Zavod za raziskavo Oblak Turnišče in Hi-Fi videostudio so sredstva pridobili na medijskem razpisu. Projekte so uresničili. Zapletlo se je pri poročilih. Da niso ustrezna, so na ministrstvu opozorili budni in natančni uslužbenci ministrstva. Zato je prejšnji minister odstopil od pogodb. Novi ministrici so najprej pisali poslanci. Prosili so jo, naj odpravi »nezakonita obvestila o prekinitvi pogodb«. Lahko bi postavili poslansko vprašanje v državnem zboru, pa niso. Po poslanskih opozorilih so na ministrstvu ustanovili komisijo za omenjene tri medije. Rezultat je bil preklic odstopa od pogodbe.

Seveda ima zgodba detajle. Najbolj zanimivo je, da so prejšnjemu ministru podtaknili račune, ki nikakor niso bili ustrezni. Malo iz drugih projektov in malo od sestrskih firm. Pa kar vse možne avtorske pogodbe po spisku. Če bi papirje gledal bolj ležeren uslužbenec, ne pa vestna in natančna uradnica, o zgodbi ne bi javno nič vedeli. Ko je nastopila nova ministrica, so prijavitelji sporne in neustrezne papirje umaknili in v mapo vložili ta prave. Zahrbtna poteza prijaviteljev. Na koncu je na ministrstvu obveljala tudi manira, da če so bili sporni papirji zamenjani in, kar je najpomembnejše, je bil projekt uresničen, je vse ok.

Pri KSEVTu je bil projekt, program uresničen. Ostalo je še pikolovsko branje papirjev in računov. Nesrečna okoliščina je tudi, da so jih ali jih še vedno berejo uradniki, ki odkrito ne marajo sodobne umetnosti. Zaradi tega ne morejo leteti iz službe. Dovolj dolgo so v sistemu, da obvladajo procedure, pravilnike, drobne tiskovine. Lahko jih interpretirajo v korist uporabnikov, lahko bi jih opozorili na kakšno od napak, pomanjkljivosti. Lahko pa so sovražno in privoščljivo tiho. In še vedno niso nič naredili narobe. Kakšnega od uradnikov prav nič ne zanima, da je KSEVT unikum, da so ga podprli mnogi politiki nasprotnih strani, da sta bila tam prejšnji in sedanji predsednik. Čudna reč je in prav gotovo kakšen papir ne štima. Udri! Ko sem ta teden na eni od strokovnih debat slišala, da v Franciji na ministrstvu zaposlijo samo tiste, ki so prej delovali na področju kulture in umetnosti, sem kar naenkrat v mislih videla prazno ministrstvo za kulturo. No, nekaj izgubljenih v preveliki hiši.

V primeru Nede R. Bric, ki jo je za vršilko dolžnosti SNG Nova Gorica potrdil prejšnji minister, jo je zagodlo celjsko sodišče. To je ugotovilo, da za vodstvene izkušnje veljajo samo tiste, ki jih prijavitelj opravlja po pogodbi o delu. Kar zagreti in uspešni igralki in vršilki dolžnosti ne pomaga, vodstveno delo režiserke je opravljala po avtorskih pogodbah. Njeni protikandidati bi se po celjski zgodbi mirno zvrstili na sodišču in sodbe dobili. Zato je Neda R. Bric še vedno in ponovno vršilka dolžnosti. Resda je bila najboljša kandidatka, toda ne po razpisnih pogojih. Ok, večni uradniki in nova ministrica, zakaj potem ne predlagate sprememb zakonov, uredb? Če ste pod prejšnjim ministrom, in to smo vam očitali vsi po vrsti, opravili samo kozmetične spremembe posameznih členov, kaj delate sedaj? Če bi teren poznali, bi vedeli, da marsikdo dela odlično in uspešno, ne ustreza pa vsem splošnim nebulozam razpisov. Opravite svoje delo, poslušajte teren in prevajajte v zakone. Bodite naš servis. Ne pa samo bolj ali manj razpoloženi uslužbenci. Ob ministrici, ki še naprej arogantno ne ve, da ne ve, in jo (v primeru KSEVT) rešuje predsednik vlade.