Na izbor se je pritožil dotedanji direktor Borut Veselko, ki mu je upravno sodišče pritrdilo in naložilo mestni občini pod vodstvom Mohorja Bogataja, da izda nov sklep. Čeprav je šlo pri tem predvsem za postopkovno odpravljanje napak, so svetniki zadevo vzeli svoje roke po vsebinski plati. Spomnimo se takratnega svetnika SD in pravnika Staneta Boštjančiča, ki je Djilasovo označil kot »ne dovolj našo« in zato tudi neprimerno za vodenje gledališča. Tudi drugi svetniki takratne koalicije (SDS, SD, županova stranka) so se odločili, da je treba razpis ponoviti, in tako izkazali nezaupanje Djilasovi. To je precej razburilo slovensko kulturno javnost, ker so mnogi v tej politični odločitvi prepoznali tudi nestrpnost.

Spor končan s poravnavo

Djilasova se je umaknila iz Kranja in vložila tožbo proti Prešernovemu gledališču in Mestni občini Kranj. Z gledališčem je dokaj hitro našla dogovor in zadeva ni pristala na sodišču, v sredo pa je mestni svet izglasoval znesek poravnave in s tem končanje spora z gledališko režiserko in nesojeno direktorico gledališča. Pri tem je zanimivo, da je statutarnopravna komisija izrazila zadržek do takega razpleta, a je neformalna županova koalicija izglasovala predlog Boštjana Trilarja: »Predlagal sem poravnavo, o kateri sva se dogovorila z odvetnikom Djilasove. Nesporno je, da je takratni mestni svet sprejel politično kadrovsko odločitev, in zdaj smo spor končali,« je dejal kranjski župan, ki je v razpravi slišal tudi pomisleke, da bi enako lahko začeli zahtevati tudi drugi nezadovoljni. Celoten tožbeni znesek tridelne tožbe je znašal 124.000 evrov, davkoplačevalci jih bodo zdaj plačali 8000. Ivana Djilas je kratko pojasnila poravnavo, o kateri je izvedela od novinarjev: »Naučila sem se svojo lekcijo v tem času in vesela sem, da nisem bila deležna obravnave sodišča. Posebej: slovenskega sodišča!«

Mestni svet na kadrovskem izpitu

Sedanji mestni svet bo kmalu tudi sam na kadrovskem izpitu. Do konca leta naj bi potrdili novo vodstvo v knjižnici, kjer je po negativnem mnenju mestnega sveta Petri Puhar prispelo na ponovljeni razpis 15 prijav. Še bolj zanimiv bo boj za vodenje novega javnega zavoda za kulturo in turizem, kjer bo razpis končan novembra. Do zdaj se je kranjski župan Boštjan Trilar izkazal za veščega političnega preigravanja, ko mu je uspelo dobiti podporo svetnikov za novega direktorja gasilcev Tomaža Krišlja, ki je njegov prijatelj in podpornik njegove stranke Več za Kranj.