V občini Kamnik so včeraj pokazali novo kranjsko steno, posebno tehniko gradnje, ki ščiti bregove Blatnice, pritoka Bistričice v Klemenčevem, in tamkajšnjim prebivalcem zagotavlja večjo varnost in višjo kakovost življenja. Hudournik so uredili z naravnimi materiali, kot sta kamen in macesnov les, ki naj bi bregove vodotoka ob pravilnem vzdrževanju ščitila vsaj pol stoletja. Ureditev je stala blizu 52.000 evrov.

Urejena kranjska stena je zgled tako imenovane zelene infrastrukture urejanja vodotokov, saj upošteva značilnosti lokalnega okolja, ne posega v vodni habitat oziroma ga celo bogati. Hkrati je to tudi izjemno nizkoogljična tehnika, ki ne zahteva visokih stroškov vzdrževanja, so poudarili na včerajšnji slovesnosti.

Vodotok, ki je v Klemenčevem urejen s prečno in vzdolžno kranjsko steno, je urejalo podjetje Hidrotehnik. Izvajalec del je v sodelovanju z Inštitutom za vode RS projekt podprl tudi s strokovnim znanjem, ki ga je pridobil v evropskem projektu SedAlp, sodelovala sta tudi ministrstvo za okolje in prostor ter agencija za okolje, ki sta financirala projektno dokumentacijo. Večji del, več kot 41.000 evrov, je k naložbi prispeval Sklad Si.voda, občina Kamnik pa je primaknila dobrih 10.000 evrov.

»Gradnja kranjske stene ali lesene kašte na hudourniku Blatnica v občini je dober primer sonaravnih ukrepov za urejanje vodotokov in zmanjševanje erozijskega delovanja voda, saj je omenjena tehnika del slovenske kulturne dediščine, prav tako pa predstavlja zeleno infrastrukturo,« je ob odprtju stene poudaril kamniški župan Marjan Šarec.