Po štirih zaporednih zmagah so košarkarji Uniona Olimpije znova okusili grenkobo poraza. V drugem krogu evropskega pokala je Ljubljančane nadigral francoski Nanterre, ki je v skupini A še edini neporažen. Zmaje naslednji evropski obračun čaka v Stožicah, ko bodo v sredo gostili nemški Bonn.

»Z igralci se bom pogovoril, saj se nam kaj takšnega več ne sme pripetiti,« je po uvodni tekmi v evropskem pokalu proti Trentu med drugim povedal trener Olimpije Gašper Potočnik. Ciljal je na začetek tekme, kjer so Ljubljančani zaspali in nato dolgo časa lovili nasprotnika ter pri tem porabili kar nekaj moči. Proti Italijanom se je zmajem na koncu izšlo, a je bilo Potočniku še kako jasno, da tako ne bo vsakič. V tem pogledu je kar nekoliko nerazumljivo, da so si gostje že na naslednji evropski tekmi privoščili povsem isto napako. V prvi četrtini so namreč prikazali katastrofalno igro, v kateri ni bilo prave želje niti v napadu niti v obrambi. Na drugi strani je bil nasprotnik od uvodnega sodnikovega meta izredno agresiven, kar se je poznalo tudi na rezultatu. Košarkarji Nanterrja so se v napadu Olimpije lotili z njenim najmočnejšim orožjem, metom za tri točke, in bili pri tem uspešni, ob tem pa so gostje v prvih desetih minutah še šestkrat izgubili žogo in zdelo se je, da je bil obračun v tistem trenutku že odločen.

Ko se je na začetku druge četrtine met gostiteljem nekoliko zaustavil, so Ljubljančani počasi začeli topiti prednost, a je bilo kljub temu jasno, da to nikakor ni njihov dan. Predvsem v obrambi so bili košarkarji trenerja Gašperja Potočnika ves čas za korak prepočasni od nasprotnikovih igralcev. Ti so na lahek način prihajali do odprtih metov, saj so gostje hitro izpadali iz igre. Tudi v napadu zmaji niso prihajali do standardnih metov predvsem za tri točke, kar je bila posledica agresivne obrambe Nanterra, ki je ves čas prežal na slabe podaje in želel z ukradenimi žogami priti do lahkih protinapadov.

Ne glede na vse tegobe v igri, si je Olimpija pred drugim polčasom pripravila ugodno izhodišče, saj je zaostajala zgolj za sedem točk. Ko sta na začetku drugega dela tekme trojki zadela Zack Wright in Sava Lešić, pod košem pa je bil uspešen še Ronalds Zakis, je Nanterre vodil le še za dve in zdelo se je, da se ponavlja scenarij izpred tedna dni v Stožicah. A v ključnih trenutkih, ko bi zmaji lahko prelomili tekmo, jih je na cedilu pustil met, med drugim je dva poizkusa za tri zgrešil tudi junak zmage proti Crveni zvezdi Miha Lapornik, in zeleno-bela ladja se je počasi, a vztrajno začela potapljati. Pred vstopom v zadnjo četrtino so sicer Ljubljančani še gojili nekaj upov na preobrat, a so gostitelji še dodatno pritisnili na stopalko za plin, povedli tudi že za 19 točk in suvereno prišli do drugega uspeha v evropskem pokalu.

»Nanterre je odigral odlično tekmo. Skozi celotno srečanje nismo našli ritma v napadu, saj nismo bili razpoloženi. Prišli smo do situacije, da smo se približali nasprotniku, a potem smo naredili določene napake v napadu in obrambi, zato je Nanterre zasluženo slavil zmago. Bili so boljši praktično skozi celotno tekmo. Poraz moramo pozabiti in se že pripravljati na naslednjo tekmo,« je dejal Gašper Potočnik.

Preostala izida v skupini A: Bonn – Bilbao 81:90 (15:31, 33:49, 55:66, White 15; Bertans 15), Trento – Oldenburg 80:69 (26:19, 52:32, 64:56, Pascolo 15; Paulding 17, Prepelič 6), vrstni red: Nanterre 2-0, Olimpija, Bilbao, Bonn in Trento po 1-1, Oldenburg 0-2.