Hokejska zveza Slovenije (HZS) pod vodstvom predsednika Matjaža Rakovca je pripravila prvo verzijo finančnega načrta za prihodnje koledarsko leto, ki ga bodo člani skupščine potrjevali na današnjem izrednem zasedanju. V uredništvu razpolagamo z dokumentacijo o natančni razčlenitvi prihodkov in odhodkov hokejske organizacije.

Od sponzorjev le še 750.000 evrov

Kot je razvidno iz priložene tabele, HZS za prihodnje leto načrtuje manj prihodkov in več odhodkov kot v prvotnem finančnem načrtu za leto 2015, ki so ga potrdili lansko jesen. Primerjava med dokumentoma kaže, da bo dobiček v primerjavi z letošnjim letom upadel kar za dobrih 96 odstotkov. Na seznamu prihodkov najbolj bode v oči zmanjšanje sponzorskih sredstev. Če so jih za leto 2015 sprva načrtovali v višini 920.000 evrov, bodo v prihodnjem letu zrasli zgolj do 750.000 evrov, kar kaže na trend, da sponzorji obračajo hrbet hokejski zvezi. Izostanek sponzorskega denarja bo HZS lahko deloma pokril predvsem s svežim denarjem iz Mednarodne hokejske zveze in Olimpijskega komiteja Slovenije, ki bosta prispevala 350.000 evrov za priprave na prihajajoče olimpijske kvalifikacije.

Hokejska zveza za plače in honorarje sodelavcev v pisarni v letu 2016 načrtuje 15.000 evrov manj kot leto prej. Kar 18.000 evrov manj bo zveza porabila za finančne in pravne storitve, medtem ko se bo za šestdeset odstotkov zmanjšal prispevek v razvoj hokeja. Prihodnje leto bo znašal le še 60.000 evrov. Hokejska zveza nima namena vložiti niti centa za lastno promocijo in obveznosti do sponzorjev. Za slabih štirideset odstotkov se bodo zmanjšale plače vodstva reprezentance (selektor, pomočnik selektorja, trener vratarjev, videonalitik...), čeprav bosta v letu 2016 dve pomembni operaciji – svetovno prvenstvo drugega razreda in kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu. Ravno zaradi tega je v primerjavi z letošnjim letom predvideno skorajda dvakratno povečanje odhodkov za dnevnice in premije hokejistov.

Ob današnji izredni skupščini HZS je treba opozoriti na obstoj tveganja, da finančni načrt za leto 2016 ne ponuja zanesljivih podatkov, saj se finančno stanje lahko poslabša. Ko je skupščina pred letom dni sprejemala finančni načrt za leto 2015, ga je morala zaradi prevelikih ambicij sredi leta precej popraviti. Spomnimo, HZS je celotne prihodke v letu 2015 sprva ocenila na 1,75 milijonov evrov, pred štirimi meseci pa napoved zmanjšala za pol milijona evrov. Delegate na današnji skupščini bi tako moralo zanimati vsaj dvoje. Prvič, kolikšna je verjetnost po kasnejših popravkih proračuna tudi za leto 2016, in drugič, v kolikšni meri se dosedanja predvidevanja razlikujejo od že sprejetega štiriletnega sanacijskega programa. Glede na dosedanjo prakso občnih zborov HZS pod vodstvom Rakovca resnejše razprave tudi tokrat ne gre pričakovati.

Kontrec spisal program reprezentanc

Člani skupščine se bodo med drugim seznanili tudi s programom reprezentanc za sezono 2015/16, ki ga je pripravil generalni sekretar Dejan Kontrec. V članski vrsti je najnovejša sprememba na selektorski klopi, saj je vrzel po nepreklicnem odstopu Matjaža Kopitarja zapolnil njegov dosedanji pomočnik Nik Zupančič. Reprezentanca bo novembra odigrala pripravljalni turnir na Poljskem, februarja pa v Avstriji, najverjetneje znova na Dunaju. Na aprilski turnir divizije I v Katovicah na Poljskem se bo izbrana vrsta dvaindvajset dni pripravljala v Ljubljani in najverjetneje igrala prijateljske tekme z Japonsko, Kazahstanom, Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko.

Slovenija se bo kasneje znova zbrala avgusta, ko se bo osemnajst dni pripravljala na kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah. Prizorišče bo Minsk, tekmeci pa Belorusija, Danska in verjetno Ukrajina. Zmagovalec se bo neposredno uvrstil na olimpijske igre, cilja slovenske reprezentance pa Dejan Kontrec v programu ni posebej opredelil.

Aljančič se umika s funkcije v HZS

V hokejskih krogih je včeraj odmevalo pismo nekdanjega dolgoletnega predsednika HZS Ernesta Aljančiča, ki je podal odstopno izjavo z mesta častnega predsednika zveze. Njegovo izjavo objavljamo v celoti: »Ne želim sodelovati v tako manipulativni združbi, ki slovenskemu hokeju prinaša sramoto v mednarodnih športnih krogih in popoln kolaps sistema in tradicije slovenskega hokeja. Z elementi, kot so nespoštovanje etičnih športnih meril, natolcevanja, medijski linč, in z namenom osebnega maščevanja rušijo vse, kar je slovenski hokej predstavljal in dosegel doma in v tujini. Glede na navedeno bom vztrajal v vseh postopkih do konca, ker bo pravica zmagala. Ne želim pa biti več častni predsednik take nečastne organizacije, ki ruši mojo osebnost in integriteto«.

Primerjava prvotnih verzij proračunov 2015 in 2016

HZS

PODATKI

Prikazujemo indeks spremembe prihodkov in odhodkov v letu 2016 glede na leto 2015.

20 %

2015 = 0

NEKATERI PRIHODKI

2016

+15,4 %

Podpora IIHF za prvenstva

Dotacije ministrstva

+9,3 %

+4,5 %

Dotacije fundacije (D1 in D2)

0

Sponzorska sredstva

–18,5 %

–20 %

100 %

NEKATERI ODHODKI

2016

2015 = 0

+89,2 %

Dnevnice in premije za člane

Stroški dela – zunanji sodelavci

+66,7 %

+65,8 %

Stroški ženske reprezentance

Organizacija dogodkov

+12,7 %

0

Stroški pisarne

–11,1 %

–16,8 %

Stroški dela – sodelavci v pisarni

–36,7 %

Plačilo vodstva reprezentance

Razvoj hokeja

–59,8 %

Finančne in pravne storitve

–69,2 %

Promocija HZS in

obveznosti do sponzorjev

–100 %

–100 %