Vlada je pričakovano prižgala zeleno luč za razrešitev generalnega direktorja ljubljanskega Onkološkega inštituta Janeza Remškarja, odstop pa je včeraj napovedala tamkajšnja glavna medicinska sestra Katarina Lokar. V bolnišnici pojasnjujejo, da se je tako odločila zaradi skorajšnjega izteka mandata strokovnega direktorja prof. dr. Janeza Žgajnarja. Njegov naslednik – doc. dr. Viljem Kovač je edini kandidat – bo lahko tako sam izbral, s kom želi sodelovati.

Medtem razčiščujejo vlogo Remškarjeve pomočnice Zlate Štiblar Kisić pri poskusu odpovedi kirurgu Eriku Breclju. Pisno mnenje Štiblar-Kisićeve, ki je veljala tudi za kandidatko za Remškarjevo začasno naslednico, bodo preverjali zunanji pravni strokovnjaki, so pojasnili na Onkološkem inštitutu. Tamkajšnji bolniki pa imajo dovolj. Njihovi predstavniki premierja Mira Cerarja pozivajo k ureditvi razmer.

Gre za tisoče življenj

Od stanja v osrednji slovenski ustanovi za zdravljenje raka so odvisna številna življenja, opozarjajo Mojca Senčar, predsednica združenja za boj proti raku dojk Europa Donna, predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic in Ivka Glas, ki vodi združenje Europacolon. »Vsako leto v Sloveniji zboli okrog 14.000 ljudi, več kot 87.000 nas z rakom živi,« so spomnile. Ukrepati je treba hitro, poudarjajo.

Zadnje dogajanje ne kaže na umirjanje trenj. Remškar v odprtem pismu ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc sporoča, da se je Onkološki inštitut znašel na nevarnem razpotju. Znova je kritičen do delovanja sveta bolnišnice pod vodstvom Darinke Miklavčič, ki se je septembra odločil za njegovo razrešitev. Opozarja pa tudi na težave, ki se po njegovem obetajo zaradi (z Onkološkim inštitutom) neusklajenega uvajanja obsevanja v mariborskem kliničnem centru.

Erik Brecelj za analizo vseh afer

Erik Brecelj, eden od članov sveta bolnišnice, se nasprotno sprašuje, zakaj vlada tako dolgo ni odločila o Remškarjevi razrešitvi: »Ne glede na to, ali bom sam ostal na Onkološkem inštitutu ali ne, bom zahteval analizo vseh dosedanjih afer – zakaj so se dogajale, kdo je odgovoren zanje in zakaj ni nihče ukrepal.«

Pod drobnogled je treba po njegovem vzeti investicijske in organizacijske težave pa tudi dosedanjo vlogo ministrstva za zdravje pri njih. »Kolar-Celarčeva naj do Onkološkega inštituta pokaže enak odnos kot do otroške srčne kirurgije,« spomni na dogajanje v sosednjem UKC Ljubljana, kjer je šele obširen nadzor pokazal jasnejšo sliko vzrokov in odgovornih za težave.