Glavno besedo v partnerstvu med Elektrom Ljubljana in Gen-I, ki mu je Agencija za varstvo konkurence (AVK) pred dnevi prižgala zeleno luč za kapitalski vstop v družbo Elektro Energija, bo očitno imelo podjetje Gen-I, ki ga vodi Robert Golob.

Čeprav bosta imela Elektro Ljubljana in Gen-I v Elektru Energiji vsak po polovični lastniški delež, je že zdaj jasno, da bodo ritem povezovanja narekovali v Gen-I. Že v prihodnjih treh mesecih se tako obeta selitev sedemdesetih zaposlenih iz Elektra Energije v prostore Gen-I ob Dunajski cesti v Ljubljani. Pričakovati je, da bo imel Gen-I ključni vpliv tudi na trgovalno in prodajno strategijo Elektra Energije. »Veselimo se prihodnjih izzivov, vidimo veliko potenciala. Od sinergijskih učinkov bodo veliko imeli odjemalci. Cene Elektra Energije se bodo zdaj približale cenam, ki jih ima Gen-I,« je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Bojan Kumer, direktor Elektra Energije, ki bo na tem položaju ostal tudi po tem, ko bo v družbo vstopil nov solastnik.

Obvladoval bo več kot 40 odstotkov trga

Kdo bo imel več od povezave med Gen-I in Elektrom Energijo, ki bosta skupaj oskrbovala več kot 350.000 odjemalcev električne energije v Sloveniji, s čimer bosta obvladovala 41 odstotkov trga? Zagotovo so lahko zadovoljni v Gen-I. Temu bo z relativno majhnim vložkom uspelo priti do bazena odjemalcev, ki ima v trenutnih razmerah na trgu z električno energijo pomembno vrednost. Elektro Energija namreč obvladuje skoraj četrtino trga gospodinjskih odjemalcev, ki so temu podjetju v veliki meri ostali zvesti tudi po odprtju trga. Gre za bazo, ki Gen-I ponuja možnosti širitve tudi na področju prodaje zemeljskega plina – segmenta trga, iz katerega se je podjetje Elektro Energija začasno popolnoma umaknilo. »Našo mednarodno trgovalno mrežo želimo okrepiti z dodatnim znanjem in ljudmi za razširitev aktivnosti na področju velikih poslovnih sistemov. Družba Elektro Energija je uspešna v Sloveniji, mi v Avstriji, zdaj pa začenjamo v Nemčiji,« je poudaril Golob.

V Gen-I ne bodo pretirano negodovali niti nad zavezami, ki so jih dali AVK. Te obema družbama do leta 2018 ne omogočajo spremembe rednega cenika za dobavo gospodinjstvom in ju obvezujejo k rednemu poročanju. Ključna zaveza se nanaša na Petrol, ki je ob Gen Energiji še vedno polovični lastnik Gen-I, četudi svoj delež že nekaj mesecev prodaja. AVK želi med Gen-I in Petrolom, ki samostojno prodaja električno energijo, videti požarni zid, ki bo preprečeval pretok vseh tržno občutljivih informacij o poslovanju v Sloveniji in v tujini. To bi lahko Petrolu še otežilo morebitne nadaljnje poizkuse imenovanja svojega človeka v upravni odbor Gen-I. »Med Gen-I in Petrolom tudi doslej ni bilo usklajenega delovanja,« je včeraj dejal Golob. AVK sicer pri presoji koncentracije med Gen-I in Elektrom Energijo Petrolovega deleža v Gen-I ni upoštevala.

S tem, ko bodo v Elektru Ljubljana vajeti Elektra Energije bržčas v večji meri prepustili Gen-I, bo ta sodeloval tudi pri poslovni sanaciji družbe, ki je v zadnjih štirih letih zamenjala tri direktorje, lansko leto pa zaradi različnih razlogov (razmere na trgu, domnevno sporni posli pri trgovanju na debelo in s srbsko družbo Rudnap) končala s skoraj 6,9 milijona evrov čiste izgube.