Po dopoldanskem treningu in skupnem kosilu v Celju so pivovarji včeraj z avtobusom krenili proti Dunaju, nato z letalom do Hamburga, od tam pa spet z avtobusom do Kiela, kjer pa zvečer niso imeli treninga. Med potniki ni bilo Brazilca Arthurja Patrianove, ki je po tekmi s PSG začutil bolečine v operiranem kolenu, zaradi katerega je bil sedem mesecev odsoten z igrišč. Zdravniški pregled ni pokazal nič hujšega, a je iz preventivnih razlogov ostal v Celju. Med potniki pa je bil Miha Zarabec, ki mu je zdravniška služba po poškodbi stegenske mišice prižgala zeleno luč. Trebanjec bo v zapisniku, njegov nastop pa je odvisen od odločitve trenerja Branka Tamšeta.

»Dvoboj zimzelenih v zgodovini lige prvakov« je slogan, s katerim na Kielovi spletni strani napovedujejo tekmo med nemškim (19. sezona v tem tekmovanju) in slovenskim klubom (21.). Islandski trener Alfred Gislason, ki je na Kielovi klopi od leta 2008, nedavno pa je pogodbo podaljšal do leta 2019, je pred to sezono izgubil kopico nosilcev igre. Poleg obeh švedskih vratarjev (Johan Sjöstrand, Andreas Palicka) so odšli še njegov rojak Aron Palmarsson (Veszprem), Rasmus Lauge (Flensburg) in po osmih letih prvi zvezdnik, Čeh Filip Jicha. Za slednjega je Barcelona plačala milijon evrov odškodnine, Čehu pa višja plača v Kataloniji pomaga odplačevati posledice zgrešenih naložb v nepremičnine, saj še vedno 40 odstotkov dohodka namenja poravnavi dolgov. Denar od Čehove odškodnine je Kiel vložil v nakup danskega vratarja Niklasa Landina (Rhein Neckar), iz Hasluma je prišel skoraj že rokometno upokojeni Norvežan Erland Mamelund (delal je kot računovodja v revizijski hiši), po nedavni odsotnosti dveh krožnih napadalcev (Nemec Patrick Wiencek si je strgal kolenske vezi, Brazilec Rogerio Ferreira pa je moral na vojaško SP) pa še v francoskega reprezentanta Igorja Anića. Slovenski zet (poročen je z Anjo Polanec iz Trbovelj) in vrhunski karikaturist je bil član Kiela že med letoma 2007 in 2010, a proti Celjanom ne bo igral, saj ima pravico nastopa v ligi prvakov šele od 10. novembra dalje.

Manj kot 72 ur po tekmi s PSG bodo Celjani igrali proti še enemu favoritu in najbogatejšemu nemškemu klubu (proračun 9,5 milijona evrov). »Fantje so po takšni tekmi, kot je bila s PSG, telesno in duševno izpraznjeni. Ne vem, če so v tem trenutku sposobni odigrati dve tako zahtevni tekmi v treh dneh,« priznava trener Branko Tamše pred obračunom s Kielom, ki je ligo prvakov začel s porazom v Zagrebu, nato nanizal tri zmage (Bešiktaš, Flensburg, Wisla), v zadnjem krogu pa izgubil v Veszpremu. »Slika Kiela, ki je pred mesecem visoko izgubil v Zagrebu, je povsem drugačna od sedanje. Glede na vrhunski igralski kader si lahko na začetku sezone privošči tudi kakšen poraz, ki pa na dolgi rok ne bo imel večjih posledic,« meni Tamše.

Vratar Ivan Gajić je nedavno uspešno opravil z virozo, 36-letni Srb pa že ima izkušnje z nemškim rokometom, saj je nekoč branil za Hannover in Göppingen. Kljub štirim zaporednim porazom Celjanov je optimist pred tekmo z ekipo, ki je v nemški ligi šele peta (sedem zmag, trije porazi) in ki za vodilnim Rheinom Neckarjem zaostaja že za šest točk. »V Kiel smo odšli po zmago. Ne moremo je obljubiti, kot je nismo mogli niti proti PSG, a bomo zanjo naredili vse, kar je v naših močeh. Kiel je favorit, ključno pa bo preprečiti njegove hitre (pol)protinapade. Nemci že dvajset let igrajo po enakem sistemu, tako da presenečenj v igri ne bi smelo biti, a to je sočasno tudi njihova prednost,« ocenjuje Ivan Gajić, ki je bil med letoma 2008 in 2013 tudi vratar Gorenja, pred prihodom v Celje pa katarskega Al Ahlyja.