Danes vas čaka obračun v evropskem pokalu proti Nanterru, a zagotovo ste še vedno pod vtisom velike zmage proti Crveni zvezdi?

To je res velika zmaga, ki je izredno pomembna, saj so igralci videli, da lahko igrajo tudi proti za mene najboljši ekipi v ligi ABA. To je pa tudi vse. Tekmo v Beogradu moramo hitro pozabiti oziroma smo jo že morali, če smo pravi. Čaka nas namreč dober test, kako bomo reagirali na situacijo glede na to, da smo mlada in neizkušena ekipa. Veliko smo govorili o tej temi. Stalno poudarjam, da si toliko dober, kot igraš dobro naslednjo tekmo. Verjamem, da bomo v Franciji s pravimi glavami.

Ekipa je mlada, a na zadnjih tekmah deluje precej zrelo. Napredujete morda še hitreje od pričakovanj?

Težko je reči. Ne bi rad prehiteval dogodkov. Dve, tri zmage ne pomenijo veliko. Šele na dolgi rok se bo pokazalo, kam zares sodimo. Še vedno delamo v igri precej napak, zato je veliko prostora za napredek. A na tem bomo morali delati celotno sezono. Fantje so mladi in morajo treninge in tekme izkoriščati za napredek. Dejstvo je, da je ritem naporen in je treningov malo. Igro moramo zato piliti tudi med tekmami. Zadovoljen sem s tem, kar smo za zdaj naredili, a se nikakor ne smemo zadovoljiti, saj je sezona še izredno dolga.

Na zadnjih tekmah je v oči padel odličen odstotek pri metih za tri točke. Vas kaj skrbi, kaj bo, ko bo na kakšni tekmi padel?

Vsekakor bodo prišle tekme, ko ne bomo zadevali od daleč. Čeprav stalno poudarjam, da smo napadalno precej raznovrstna ekipa. V javnosti se je veliko poudarjalo, da smo praktično brez centra, a sam trdim, da smo prav zaradi napadalnega dela neugodni za nasprotnike. Imamo širino, a je res, da smo nekoliko odvisni od meta. Poizkušamo vse, da bi bili v primeru, ko nam ne bo sedel, v napadu raznovrstni in da dosegamo koše tudi izpod obroča. Verjamem, da smo sposobni solidno igrati tudi ob slabšem odstotku meta, kar se je letos že pokazalo. Jasno pa je, da sta najbolj pomembni obramba in kontrola skoka, ki morata biti dobri tudi ob slabem napadalnem dnevu. Edino to nam lahko na dolgi rok prinese rezultat. Na začetku sezone smo morda celo nekoliko zanemarili obrambni del. Veliko več smo se posvečali napadu, saj smo se morali uigrati. Ne smemo delati neumnih napak, saj nas nemudoma stanejo lahke koše v protinapadu. Okvirni del napadalne taktike imamo sedaj postavljen, zato bomo v prihodnosti več delali na obrambnih nalogah in skoku, kjer se lahko še precej popravimo.

Mlademu Blažu Mesičku ponujate veliko priložnosti za igro. Ste z njegovim učinkom zadovoljni?

Če sem povsem odkrit, nisem. Vem namreč, da lahko igra bistveno bolje, predvsem pa lahko bolje trenira, kar je trenutno njegova glavna naloga. Zares se mora osredotočiti samo na svoje stvari in pustiti obrobne ob strani. Za njega je to velik preskok. Vsa medijska pozornost, navijači... Verjamem, da mu ni lahko, a če je pravi, bo te stvari izklopil. Hkrati je v letih, ko ga zanima še marsikaj drugega. Trenutno je zato moja skrb, da se osredotoča zares samo na košarko. Če bo temu tako, ima vse predispozicije, da bo zares dober igralec. A ima s tem v tem v trenutku precej težav in ga je treba ves čas nadzorovati. Po eni strani moram biti s prikazanim zadovoljen, po drugi pa vem, da je sposoben še bistveno več.

Kaj pa Vasilije Vučetić?

Stvari pri njem ne smemo prehitevati. Vaso je center, ki rabi čas, predvsem zaradi njegove fizične konstitucije. Rabil bo še kakšno leto, da se fizično izoblikuje in se bo lahko zoperstavil nasprotnikovim centrom ter hkrati postal dovolj energičen, da bo situacije pod košem zaključeval na pravi način. Verjamem, da bo vrhunski igralec, saj razume košarko. Njegovo znanje torej nikakor ni sporno, pod vprašajem je le fizika in na tem bo moral veliko delati. V zadnjih dveh letih se je popravil, a je to še daleč od ravni, na kateri mora biti. Tu bo treba biti potrpežljiv, če mu želimo pomagati pri razvoju.

Za konec še beseda ali dve o Nanterru. Francozi v domačem prvenstvu ne blestijo, a so v prvem krogu evropskega pokala na kolena spravili Bilbao v gosteh.

Gre za tipično francosko ekipo, ki je sestavljena iz odličnih atletov, ki igrajo hitro, »run and gun« košarko. Naša naloga bo, da ustavimo njihove glavne značilnosti v napadu. Poleg protinapada so to igra »pick and roll«, met od daleč ter igra pod košem. V obrambi poskušajo prebrati igro in so zato agresivni na podajah, saj želijo ukrasti žogo. Zato tudi precej izpadajo iz igre in to mora biti naša priložnost. Taktično smo bolj zrela ekipa, zato jim moramo vsiliti naš način igre, podobno kot Crveni zvezdi.