Mariniran piščanec s topinamburjem

Potrebujemo: 400 g topinamburja, 4 piščančja bedra (ali ustrezno količino drugih kosov, izvrstno se obnese tudi file), 5 manjših rdečih čebul, 3 žlice limonovega soka, 1 manjšo ekološko pridelano limono, 0,5 dl olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, pol žličke mlete rdeče paprike, 6 strokov česna, 10 g timijana, ščep žafranike.

Priprava: Topinambur olupimo, podolžno razpolovimo in narežemo na približno 1,5 centimetra debele rezine naravnost v hladno vodo s polovico limonovega soka. Zavremo in kuhamo 20 minut. Limono operemo, podolžno razpolovimo in narežemo na tanke lističe. Česen olupimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo olupimo in podolžno razpolovimo. Vse sestavine skupaj z začimbami stresemo v veliko nekovinsko skledo s pokrovom. Prilijemo 1,5 decilitra hladne vode, dobro premešamo, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan uro pred kosilom pečico segrejemo na 220 °C. V pekač s pokrovom položimo piščančja bedra s kožo proti vrhu (ali druge kose mesa). Okoli mesa razdelimo ostale sestavine in pekač za pol ure postavimo v segreto pečico. Nato pekač pokrijemo s pokrovom in vse skupaj pečemo še 20–30 minut. Ponudimo kot toplo glavno jed, najbolje s solato in vinom.