Mimohod vseh, skoraj vseh, je zdaj mimo, toda njega tudi v tretjem in zadnjem uradnem videonapovedniku ni. Kar je novica, vsaj toliko pomembna kot tista, da se vstopnice noro dobro prodajajo. Kje je Luke Skywalker, jedi, ki je premagal imperij zla? V spletu so včeraj znova završale najbolj divje špekulacije: je ujetnik temne sile? je morda celo prestopil na drugo stran? Bo to lahko ostala skrivnost do svetovne premiere 14. decembra v Los Angelesu?

Ja, do prapredstave sedmega dela nekdanje trilogije Vojne zvezd sta še skoraj dva meseca, toda vstopnice so že v prodaji in menda še nikoli toliko časa pred prihodom nekega filma na redni spored na glavnih trgih niso šle tako množično v promet. Ameriškim kinooperaterjem so se zaradi navala občasno celo sesedale spletne strani. Pa ne le vstopnice - po celotni verigi unovčevanja »dodane vrednosti« so (spletne) trgovine že nekaj tednov odprte 24 ur na dan-7 dni v tednu: plakati, igrače, majice, videoigre…, prihaja božič in nič ne more biti naključno. Ne sme biti, kajti prvi mož množičnomedijske nadnacionalke Disney Bob Iger je že maja letos napovedal: »Videli boste, da bomo zelo skrbno tempirali določene elemente filma glede na datum premiere, kar bo vse del zelo skrbno pripravljenega trženjska načrta.«

Manj kot dve milijardi bo očitno neuspeh

Dvakrat »zelo skrbno« v enem stavku, no, to. Zato naj bi oboževalci zvezdne sage do premiere ugibali, kje je Luke in si pričakovanje krajšali z, recimo, kockami lego ali računalniškimi igrami. In če boste v naslednjih tednih imeli na enem izmed svojih priljubljenih televizijskih kanalov priložnost ogledati si vseh šest dosedanjih delov sage, ne bodite presenečeni. Ni naključja, Vojna zvezd je blagovna znamka, kakršnih ni veliko, v filmski industriji pa je najbrž sploh zunaj konkurence. Za približno 45 milijard dolarjev licenc je šlo v promet samo lani in posel s prevzemom Lucasfilma za 4 milijarde dolarjev se je Disneyjevi korporaciji v treh letih že krepko obrestoval.

Da bo sedmi del Vojne zvezd z naslovom Sila se prebuja nastal pod Disneyjevo streho, privržencev medgalaktične drame ni razveselilo, nasprotno. Tudi dejstvo, da bo film režiral J.J. Abrams in da bodo bolj ali manj vse stare like upodobili »izvirni« igralci (Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher) jih ni kaj prida pomirilo. Toda to je zdaj tako in tako preteklost, ki bo po 17. decembru nemara povsem pozabljena. Če bo kajpak film zadovoljil gledalce in zato z zdaj napovedovanima dvema milijardama dolarjev iztržka na kinematografskih blagajnah Disneyju prinesel desetkrat več, kot je ta vanj vložil.

Temna sila ne odneha

Sama zgodba oziroma zaplet sedmega dela bodoče zvezdne trilogije trilogij (Disney namerava posneti še osmi in deveti del) ni znana, dogaja se tri desetletja po Vrnitvi jedija (tretjega dela izvirne trilogije), iz treh objavljenih videonapovednikov pa je mogoče sklepati marsikaj, le nič zanesljivega. Razen tega, da se bodo pojavili novi liki, med njimi Kylo Ren, ki taleči se maski viteza temne sile Dartha Vaderja obljubi: »Nič se nama ne bo postavilo po robu, končal bom, kar si ti začel.« Prav tako pomembno vlogo naj bi imela Rey, novi ženski lik, za katerega krožijo domneve, da je bodisi hčerka Luka Skywalkerja bodisi princese Leie. In »odsotni« jedi Skywalker? V drugem videonapovedniku se na glavi robota R2D2 pojavi mehanična roka, za katero ni mogoče ugotoviti, komu pripada. Toda tudi povprečni poznavalci zvezdnih vojn vedo, da je Luke svojo roko izgubil v dvoboju z očetom Darthom Vaderjem. Na redni spored slovenskih (in evropskih) kinodvoran sedmi del Vojne zvezd prihaja 17. decembra, dan kasneje pa v ameriške kinematografe.