S propadom poslanske skupine ZaAB je propadla tudi pogodba Potenciala, zavoda podpredsednice ZaAB Maše Kociper, za svetovanje tej poslanski skupini. A Kociprova, strankarska desna roka Alenke Bratušek, ne bo ostala brez prihodkov iz davkoplačevalskih sredstev – novo pogodbo za svetovanje je nemudoma dorekla s poslansko skupino nepovezanih poslancev, v katero so se združili predsednica ZaAB Bratuškova, članica te stranke Mirjam Bon Klanjšček in nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek. Nova pogodba, ki traja do konca letošnjega leta, je »težka« 7350 evrov bruto.

Nekdanja poslanka ZaAB, ki pa ji na zadnjih volitvah ni uspelo priti v parlament, je prvo pogodbo o svetovanju poslanski skupini svoje stranke sklenila 1. aprila letos, njena vrednost je znašala 9888 evrov bruto. Še pred potekom te štirimesečne pogodbe je prek zavoda Potencial sklenila novo v enaki višini – veljati je začela z avgustom in naj bi trajala do konca letošnjega leta. Ker je poslanska skupina ZaAB medtem razpadla, je bil Potencialu izplačan le del omenjenega zneska (2472 evrov), za razliko pa je zavod podpisal novo pogodbo s poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Na seji v Goriških brdih je sploh ni bilo

In kaj je Maša Kociper naredila za omenjene zneske? Iz poročil, ki jih je predložila parlamentu, je razvidno, da je za 24 ur dela na mesec (kar znese tri delovne dneve) zaračunala 2472 evrov bruto. To pomeni, da je znašala njena urna postavka 103 evre bruto. Po mnenju nekaterih poznavalcev gre za »precej visoko postavko«, ki presega zneske svetovalnih storitev mnogih precej bolj uveljavljenih pravnikov. Prav tako ne gre spregledati, da si je po 103 evre na uro obračunala marsikatere aktivnosti, ki jih naši sogovorniki označujejo kot »klepetanja«. Kot na primer »ustna posvetovanja s članicami in člani poslanske skupine ZaAB«, sodelovanje na sejah poslanske skupine pa sprejem predstavnic stranke Glas žensk, udeležba na »enodnevnem posvetu z naslovom Enakost spolov, kaj imajo moški s tem?«... Pri čemer ni zanemarljivo, da naj bi po dogovoru v ZaAB vodilni politiki stranke na sejah njihove poslanske skupine sodelovali že po sami funkciji.

A to še ni vse – Maša Kociper je namreč zaračunala tudi sodelovanje na zunanji seji poslanske skupine ZaAB v Goriških brdih, na kateri je sploh ni bilo. Tudi pri pripravi nekaterih pisnih stališč je bil po zagotovilih naših sogovornikov iz ZaAB njen avtorski prispevek neznaten. Tako se na primer s katero od zaračunanih tem niti ni želela ukvarjati, saj naj bi bili po njenih lastnih navedbah nekateri drugi člani stranke na tem področju veliki strokovnjaki. Ali pa je (kot na primer pri ustavni spremembi o vodi) zaračunala pripravo gradiva, ki je – tako pravijo naši viri – nastalo v sodelovanju nekaterih poslancev prejšnjega mandata in strokovnih sodelavcev poslanske skupine ZaAB.

Jani Möderndorfer, ki je kot takratni vodja poslanske skupine ZaAB podpisal poročila o opravljenih storitvah Kociprove, pravi, da za njeno odsotnost v Goriških brdih ni vedel, saj tudi njega na tem sestanku ni bilo. »Kociprova je delala z Alenko Bratušek in predlog predsednice ZaAB je bil, da bo strokovno sodelovala in pomagala poslanski skupini. Sam se s tem nisem veliko ukvarjal. Upošteval sem želje Bratuškove,« nam je povedal Möderndorfer. Vprašanja o njenem svetovanju v državnem zboru smo včeraj Kociprovi poslali tako na stranko kot na poslansko skupino nepovezanih poslancev, vendar odgovorov nismo prejeli. Prav tako se ni oglasila na telefon.

Ivan Vogrin se je znašel celo na sodišču

Poznavalci poudarjajo, da se svetovanje poslanskim skupinam pogosto zlorablja za plačevanje »zaslug« strankinih ljudi, njihovih inštitutov, prijateljev, sorodnikov... Tako smo pred dobrima dvema letoma razkrili, da je Inštitut Jožeta Pučnika od svoje ustanovitve sredi leta 2006 dalje kar tri četrtine prihodkov prejel od državnega zbora, saj je bil glavni zunanji svetovalec poslanske skupine SDS. Poslanska skupina Državljanska lista (DL) je v prejšnjem mandatu sklenila pogodbo za strokovno pomoč v višini 9720 evrov s PCX Invest, torej podjetjem tedanjega izvršnega direktorja stranke Janka Jenka, pri katerem je DL tudi najemala svoje prostore. Poslanska skupina Pozitivna Slovenija je pred tremi leti sklenila pogodbo za strokovno pomoč z agencijo Arih, ki je do tedaj skrbela za kampanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića tako na lokalni kot na državni ravni. Nekdanji nepovezani poslanec Ivan Vogrin pa se je zaradi pogodb znašel celo na sodišču. Državo naj bi ogoljufal s tem, da je parlamentu predlagal sklenitev pogodbe za svetovanje s podjetjem Vinestra, ki je bilo ustanovljeno le mesec dni pred podpisom pogodbe. Njena vrednost je bila 7875 evrov, Vogrin pa je imel očitno težave z računanjem. Potrdilo, da je bilo 175 ur svetovanja opravljenih, je namreč državnemu zboru dostavil že 170 ur po sklenitvi pogodbe.

Tudi komisija za preprečevanje korupcije je že leta 2012 opozorila, da je uporaba proračunskih sredstev za strokovno pomoč izpostavljena realnim tveganjem korupcije, navzkrižju interesov in prikritemu financiranju političnih strank oziroma povezanih oseb. Računsko sodišče pa je v lanskem revizijskem poročilu ocenilo, da »državni zbor ni obvladoval tveganja nenamenske, negospodarne, neučinkovite in nepregledne porabe sredstev«. Pa tudi da se z uveljavitvijo sprememb zakona o političnih strankah, ki so začele veljati v začetku lanskega leta, »preglednost, gospodarnost, učinkovitost in uspešnost porabe teh sredstev ne bodo povečale«.

Spomnimo, da je zakon strankam omogočil, da do 50 odstotkov denarja za dodatno strokovno pomoč poslanskim skupinam prenesejo na svoje račune. To v tem mandatu vse stranke tudi pridno počnejo. Dodajmo še, da imajo vse poslanske skupine skupaj za dodatno strokovno pomoč na voljo okoli 2,2 milijona evrov na leto.

Meta Roglič, Blaž Petkovič