Ker je tema zelo kompleksna, so tudi izstopajoči primeri neprimerne prakse. Pokljuka v septembru. Podelitev priznanj po koncu državnega prvenstva v letnem biatlonu. Razglasitev najboljših je bila sklicana na hitro, brez zmagovalnega odra, kar na vrhu stopnic na tribuni pred restavracijo, pod gostilniškim dežnikom. Razumljivo, da je bilo tudi svetovnima asoma Jakovu Faku in Teji Gregorin nerodno, kako so jima obesili kolajni okoli vratu. Tovrstna improvizacija ni zgolj slučaj. Uveljavlja se že kot stalna praksa za športne prireditve, ki so izvedene pod neko prisilo. Za ideal velja razglasitev, pripravljena na nivoju, da ima športnik tremo, ko je vabljen na zmagovalne stopničke.

Brez občutka za podelitev priznanj so bili tudi vodilni v Smučarski zvezi Slovenije, ki so pred tednom predstavitev reprezentanc pred sezono v Sori pri Medvodah izkoristili za podelitev zlatih, srebrnih in bronastih plaket zaslužnim soustvarjalcem športnih zgodb, sopotnikom športnikov; tistim, ki delujejo v prid športnikom. Da je bila podelitev povsem zunaj konteksta prireditve, je bil dovolj zgovoren dokaz že to, da večine dobitnikov ni bilo po priznanje. Druge nagrajence so prisotni sprejeli zelo anemično. Torej izsiljena podelitev, mimogrede.

V ta kontekst gre tudi podelitev lovorike zlato kolo. Ker je zaradi odsotnosti najboljših odpadla glavna uradna podelitev na že tradicionalnem prizorišču v Podsmreki, so nadomestno izvedli kar med tednom opoldne v klubskih prostorih kolesarskega društva Radenska Rog. Z edine fotografije, ki je zakrožila po socialnih omrežjih, je bilo mogoče zelo hitro ugotoviti, da je bila (nadomestna) podelitev daleč pod nivojem, ki bi bil primeren podelitvi najprestižnejše lovorike najboljšemu kolesarju po njegovi zgodovinski sezoni. Če je bilo prestižno nagrado že treba nekako podeliti, bi jo z malce domišljije lahko bistveno drugače ugledu športnika, kluba in lovorike primerno. Hkrati z lovoriko najboljšim elitnim kolesarjem so še enkrat podelili priznanje tretjemu najboljšemu mlajšemu članu do 23 let. S tem so popravljali napake pri seštevku točkovanja, ki se je končalo z dirko v Podsmreki. Z drugimi besedami; s tem so pokazali, da točkovanja za mlajše člane niso vodili vestno, natančno in pravočasno. Vnemar, bi rekli. Podelitev odraža veliko več kot zgolj podelitev iz rok v roke.