Skupinski del lige prvakov ni še niti na polovici, a Arsenal si že mora reševati kožo. Naloga ne bo lahka, saj nujno potrebuje zmago proti Bayernu, ki je v novi sezoni v odlični formi. V primeru, da bi Londončani izgubili, lahko že skoraj pomahajo v slovo napredovanju v osmino finala, ogroženo pa bi bilo tudi tretje mesto in preboj v evropsko ligo.

Bayernova razlika v zadetkih 40:5

Kljub temu starosta Arsenala Arsene Wenger ostaja miren. »Načrt je jasen – dobro se moramo braniti, dobro moramo napadati in prvi zabiti gol. To je na velikih tekmah zelo pomembno,« je rekel. V teoriji se sliši preprosto, toda Bayern je zmagal na zadnjih dvanajstih tekmah v vseh tekmovanjih z gol razliko 40:5. »Problem na prvih dveh tekmah v ligi prvakov je bil, da nismo bili dovolj osredotočeni. Mislili smo, da bomo vpisali nekaj točk, medtem ko smo razmišljali o nasprotnikih angleškega prvenstva. Bayerna se ne bojimo. V preteklosti smo že večkrat igrali proti vrhunskim zasedbam iz Bavarske in jih tudi premagovali,« je razpredal Wenger.

Bayern bi bil težko bolj vroč. Moštvo je povezano, v napadu pa blesti Robert Lewandowski, ki je za klub in reprezentanco v letošnji sezoni dosegel že 22 zadetkov. V novi sezoni ni nogometaša, ki bi bil v boljši formi. Lionel Messi je denimo poškodovan, Cristiano Ronaldo pa ima precej skromno strelsko statistiko. Lewandowski je tako učinkovit, da se je obema zvezdnikoma povsem približal na lestvici najboljših strelcev v koledarskem letu 2015. V tej kategoriji ima še vedno največ golov Messi (45), za njim je Ronaldo (42), toda za ovratnik jima diha poljski napadalec z 41 goli. »Lewandowski je neverjeten. Odličen je bil že pri Borussii iz Dortmunda, še bolj pa je zdaj pri Bayernu. Zelo mu zaupamo,« je povedal branilec Bayerna Javi Martinez.

Ko je pred medije stopil trener Bayerna Josep Guardiola, je snel klobuk pred Wengerjem in njegovo tradicijo pri Arsenalu. »Skoraj nemogoče se zdi, da je neki trener v istem klubu toliko časa. Wenger ni samo trener, ampak tudi športni direktor kluba. Povsem je spremenil delovanje Arsenala in njegovo filozofijo,« je govoril Guardiola. Ravno prihodnje leto bosta minili dve desetletji, odkar je francoski trener prišel k Topničarjem.

Brez grških navijačev v Zagrebu

Po presenetljivi zmagi nad Arsenalom v prvem krogu lige prvakov so apetiti močno zrasli v Zagrebu. Dinamo želi prezimiti v enem od evropskih tekmovanj, zato veliko upov polaga ravno na današnji večer, ko bo na stadionu Maksimir gostoval Olympiacos. Grki so po uvodnih dveh krogih s tremi točkami neposredni konkurent hrvaškim prvakom v boju za drugo mesto. Nocojšnja tekmeca bosta zagotovo zelo pozorna tudi na istočasno dogajanje v Londonu, kjer bi obema najbolj ustrezal nov spodrsljaj Arsenala.

Potem ko Dinamu v zadnjih letih niso bile v ponos napol prazne tribune na evropskih tekmah, bo klub nocoj zaprl sektor za gostujoče navijače. Vzrok: strah pred izgredi. Hrvaški mediji so se razpisali o morebitnem prihodu srbskih navijačev v Zagreb, saj so Olympiacosovi privrženci zavezniki zloglasne beograjske navijaške skupine Delije, ki je na socialnih omrežjih že napovedala prisotnost na Maksimirju. Kluba se želita izogniti vsakršnim konfliktom, zato sta se dogovorila, da tudi na tekmi v Pireju ne bo gostujočih navijačev. Ob tem so se mnogi spomnili na vročo zgodovino hrvaško-grških navijaških spopadov. V Zagrebu so bili denimo že napadeni navijači kluba Paok, medtem ko so grški navijači na kvalifikacijski tekmi v Pireju hrvaške goste obmetavali s kamenjem in molotovkami.

Zagrebški trener Zoran Mamić je kajpada osredotočen le na dogajanje na zelenici. »Če bi dvakrat premagali Olympiacos, bi bili zelo blizu napredovanja v osmino finala lige prvakov. Ob tem ne smemo pozabiti, da je naša zmaga proti Arsenalu veliko večje presenečenje kot nedavno slavje Olympiacosa v Londonu. To tudi pomeni, da bi morebitna nocojšnja zmaga Dinama štela kot presenečenje, zato ne smemo pričakovati preveč. Želim si le, da bi fantje dali vse od sebe. Z malo sreče, kakšno vratnico ali dvomljivo sodniško odločitvijo se lahko hitro vse obrne...« je razpredal Mamić, ki z Dinamom drži vodilni položaj v hrvaškem prvenstvu. Pred večnim tekmecem Hajdukom ima točko prednosti.

V Zagrebu so se strasti pomirile tudi glede portugalskega legionarja Machada, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov proti maksimirskim tribunam iztegnil sredinec. »Verjamem, da so ta neljubi dogodek vsi pozabili in mi oprostili za napako. Navijačem sem se takoj opravičil, saj nisem ravnal pravilno. Danes so v Zagrebu vsi srečni, da lahko gledajo ligo prvakov. Nekdaj sem igral za Olympiacos, zato bo to zame poseben dvoboj. Zdaj nosim barve Dinama, tukaj želim uživati in zmagovati,« je rekel Machado.