Hokejisti Olimpije so na trinajstih tekmah v EBEL zmagali le dvakrat. V običajnih razmerah bi bil to razlog za preplah, toda ne v Tivoliju, kjer se v primerjavi z zadnjimi sezonami ne dogaja nič presenetljivega. Tudi lani v tem času je imelo edino slovensko moštvo v odprtem avstrijskem prvenstvu povsem enak izkupiček. Kot kaže, bo tako vsaj še nekaj naslednjih let, saj Olimpija kljub potrjeni prisilni poravnavi še nima slovesa stabilnega kluba. Njen predsednik Marko Popovič pravi: »To je šele začetek nove zgodbe, saj smo krenili z izhodišča. Da bi Olimpija postala zgodba o uspehu zgolj zaradi nedavnega soglasja upnikov, je iluzija.«

Vendarle so ljubljanski hokejisti na začetku sezone delovali bolje kot na zadnjih tekmah, ko so v seriji zabeležili šest porazov. V njihovi igri je bilo opaziti več energije, tudi disciplina je bila na višji ravni. Moštvo ima zaradi pomanjkanja kakovosti težave sestaviti enakovrednih šestdeset minut igre, zato se dogajajo usodni padci, ki privedejo do številnih porazov in občutka nemoči. Značilnost trenerja Fabiana Dahlema na začasnem delu v Ljubljani je, da večino tekem izgubi z zadetkom razlike, kar načenja samozavest moštva. »Zmeraj porabimo veliko energije, da se enakovredno merimo s tekmecem, a potem nas že vsaka najmanjša napaka veliko stane. Ko bi morali narediti ključni korak, največkrat zmrznemo. Ravno zato smo se v klubu odločili, da bomo fantom priskrbeli pomoč psihologa,« je dejal Popovič, ki je pred sezono pričakoval podoben točkovni izkupiček.

Predsednik kluba pravi, da so dosedanji rezultati primerni vložku. »Imamo z naskokom najcenejšo ekipo v ligi. Imamo manj izkušene, kakovostno slabše in cenejše tujce kot lani. Branilcev Kristofa Reinthalerja in Fabiana Scholza pač ne moremo primerjati z Marvinom Degonom in Kylom Medvecem, ki sta bila v Tivoliju v minuli sezoni. Razen Gradca in Beljaka so se vsa moštva vidno okrepila. Poglejte le zadnjo okrepitev v Bolzanu. Nick Palmieri ima že 90 tekem v NHL. Takšnega igralca si Olimpija seveda ne more privoščiti. Pri nas je svetla točka vratar Olivier Roy. Pri njegovem prestopu smo imeli tudi nekaj sreče,« je razložil Marko Popovič.

Nobena skrivnosti ni, da je imela Olimpija v zadnjih letih neprestane težave pri izplačevanju plač igralcem in trenerjem. Razmere so se običajno zaostrile okoli novega leta, v tej sezoni pa se je v klubu delno zapletlo že pri nakazilu prve plače. »Res je, da z delom plač zamujamo. Ob tem je treba vedeti, da klub praktično ni dobil še nič sponzorskega denarja. Nekaj pogodb s sponzorji še čakam, saj Olimpija ni prioriteta, zato se nikomur ne mudi s podpisom. Celoten proračun bo podoben zadnjemu. Večkrat sem slišal, kako bo Olimpiji po odhodu Matjaža Seklja boljše, da bodo sponzorji lažje prišli v klub, a ni tako. V tem obdobju je le en sponzor obljubil, da bo dal več denarja. Mnogi so napovedali, da se bo na tem področju zgodil opazen preboj, a ga ni zaznati,« je bil obširen.

Obiskanost tivolskih tekem se je v novi zimi malenkost izboljšala, vendar še ni dosegla ravni, da bi klub lahko pokril vse stroške pri organizaciji dogodka. Popovič med drugim pravi, da bo moral okrepiti marketinške dejavnosti znotraj kluba, saj določene zadeve na tem področju tečejo počasneje od pričakovanj. »Če klub temelji na delu prostovoljcev, ne more zagotoviti optimalne ravni za tekmovanje v EBEL. Tukaj precej zaostajamo za konkurenco,« se zaveda Popovič.

Olimpija bo serijo šestih zaporednih porazov skušala prekiniti nocoj, ko bo na tivolskem ledu gostoval Gradec z novim trenerjem Ivom Janom. Štajerci so nazadnje dvakrat zmagali in si pred Ljubljančani na dnu lestvice zagotovili pet točk prednosti. Drevišnja zmaga Olimpije je skorajda že nujna za dvig ekipnega duha, oteževalna okoliščina pa so številne poškodbe. V nedeljo v Beljaku je imelo tivolsko moštvo pet poškodovanih hokejistov.