Odličje na velikem tekmovanju prinese zadovoljstvo, zraven pa tudi odgovornost. Predvsem z vidika, da uspeh ni zgolj muha enodnevnica, ampak priložnost za nove podvige. Odbojkarska reprezentanca je prišla v finale evropskega prvenstva, s čimer je dobila dva nova izziva. Prvi je rezultatski, da odbojkarji v prihodnje še naprej krojijo evropski vrh, drugi pa organizacijski, da se čim bolj izkoristi večjo pozornost in podporo javnosti.

Nov denar olimpijskega komiteja

Ko so odbojkarji prišli domov na Brnik, niso objeli le svojih najbližjih, ampak so se morali rokovati tudi z najvidnejšimi ljudmi slovenske športne politike. Na sprejem sta prišla predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik Iztok Čop. Očitno ima uspeh res tisoč očetov, poraz pa je sirota. »To je šele naša druga kolajna v ekipnih športih na velikih tekmovanjih, a tudi dokaz, da lahko v Sloveniji uspe vsak ekipni šport,« je prijazno govoril Bogdan Gabrovec. »Nismo dobri le v individualnih športih, ampak tudi v kolektivnih. Razlog tiči v dobrem selekcioniranju, ki se je v odbojki začelo pred sedmimi leti.«

Bolj kot lepe besede so pomembna dejanja. Odbojka je bila namreč vrsto desetletij najbolj zanemarjena ekipna disciplina v Sloveniji. Bistveno več pozornosti so imeli nogomet, košarka, rokomet, hokej na ledu... »Popravili bomo delno napako, ko smo manj vlagali v odbojko. Strokovnjaki so ocenjevali, da imajo odbojkarji manj možnosti za vrhunski dosežek in udeležbo na olimpijskih igrah kot košarka in rokomet. Več denarja bomo torej namenili tudi odbojki. Za košarko in rokomet smo namenili po 100.000 dolarjev dodatne pomoči, pri odbojki pa bo znesek vsaj takšen,« je zatrdil Gabrovec, ki pravi, da se pomoč vedno izplača v dolarjih. »Gre za denar, ki naj bi reprezentancam omogočil lažji preboj na olimpijske igre. Cilj Olimpijskega komiteja Slovenije je, da ta odbojkarska reprezentanca ostane skupaj še veliko let,« je pristavil.

Skušali bodo pomagati klubom

Pri Odbojkarski zvezi Slovenije ima največ odgovornosti predsednik Metod Ropret. Na reprezentančni uspeh je upal že na prejšnjem prvenstvu, saj se zaveda preproste enačbe, ki vlada v športu – več uspehov pomeni več pozornosti. »Položaj odbojke se bo skozi večjo prepoznavnost izboljšal. Prve pozitivne odzive smo že dobili. Iz tega bomo poskušali potegniti največ, da bomo tudi v prihodnje zagotavljali enak reprezentančni pogon, kar je edina pot do uspeha,« je povedal Ropret.

Morebitni nov denar bi v zvezi preusmerili na nižje ravni slovenske odbojke, predvsem v klube, kjer skoraj vse sloni na prostovoljstvu. »Želim si, da bi zveza enkrat prišla v položaj, ko bomo lahko pomagali tudi klubom. Moramo se zavedati, da vse, kar žanjemo v reprezentanci, prihaja iz klubov. Do zdaj te možnosti nismo imeli, saj nismo imeli prave finančne moči. Upam, da bodo ti uspehi pomagali. Prepričan sem, da so vsi dosedanji vlagatelji dobili potrditev, da so se odločili prav,« je rekel Ropret, ki sprva še ni vedel za besede Gabrovca in obljubljeno pomoč na ravni košarke in rokometa. »Srčno upam, da bo res tako. Ne vem, kakšen je vložek za košarko in rokomet. 100.000 dolarjev? Ta številka bi bila za naš proračun pravi balzam,« je zatrdil.

V Sloveniji evropsko prvenstvo 2019

V Bolgariji je bilo pestro tudi v zakulisju. V dneh pred finalom je potekal kongres Evropske odbojkarske zveze, kjer je bilo izvoljeno novo vodstvo. V prihodnje bo evropsko odbojko vodil Srb Aleksandar Boričić, ki je na predsedniških volitvah slavil z 31:21. Protikandidat je bil dosedanji prvi mož Andre Meyer. Menjava na vrhu evropske zveze je razveselila slovensko delegacijo, saj je bil Boričić v preteklosti že večkrat njen podpornik. Nazadnje tudi ob spornem mešetarjenju v svetovni ligi, ko so Slovenijo skušali izbrisati iz tekmovanja, toda po pritožbah so jo uvrstili nazaj.

Na dan finala je v Sofijo prišel ljubljanski župan Zoran Janković. Malce zato, da bi spodbudil slovenske odbojkarje, še bolj pa zato, ker skuša v Ljubljano pripeljati evropsko prvenstvo leta 2019. »Na tem evropskem prvenstvu bo verjetno spremenjen format tekmovanja. Nastopilo naj bi štiriindvajset reprezentanc v štirih skupinah po šest ekip,« je razložil Ropret. »V vsaki državi bo ena predtekmovalna skupina, v dveh državah bo nato drugi del prvenstva, od četrtfinala naprej pa bo vse na enem prizorišču. Želja Ljubljane je, da vzame tisto skupino, ki potem gosti tekmovanje do konca. Finale želimo imeti v Stožicah.«

Brez premij za srebrno odličje

O uspešnosti prvenstva v Ljubljani bo odločal le en dejavnik – končni rezultat slovenske reprezentance. Navijači pri odbojki namreč ne potujejo množično po Evropi. Še največja izjema so poljski in finski privrženci, zato je za polne tribune (in polne blagajne) nujen slovenski podvig. Če ne bo poškodb ali dotoka novih talentov, bo okostje izbrane vrste enako kot letos v Bolgariji.

Vsaj s trenerskega vidika je do leta 2019 precej daleč, a nihče si trenutne reprezentance ne predstavlja brez stratega Andree Gianija. »Andrea ni človek, ki bi razmišljal o denarju. Zanima ga športni uspeh. V Sloveniji ima ekipo, s katero lahko dosega cilje, in prave pogoje za delo. Pogodba še velja, zato bomo v zvezi naredili vse, da ga zadržimo,« pravi predsednik Ropret. Da ne gre za prazno govoričenje, vsaj kar se tiče kratkoročnih načrtov, je potrdil Andrea Giani: »Veljavno pogodbo s slovensko zvezo imam še eno leto. Zagotovo bom prihodnje leto tukaj v Sloveniji. Govorice niso pomembne, ampak le podpisana pogodba.«

O denarju očitno ne razmišljajo niti igralci. Čeprav je slovenska zveza za drugo mesto prejela 70.000 evrov nagrade, nimajo odbojkarji v pogodbah nobenih klavzul o premijah za osvojeno kolajno. Očitno jim je povsem dovolj srebrno odličje okoli vratu.