Pregovorno hladnost keramičnih ploščic uspešno zavračajo ploščice, ki posnemajo les. Izdelovalci so proizvodnjo tako izpopolnili, da si ne bi mislili, da gre za keramiko, poleg tega pa zaradi teksture tudi na otip delujejo kot bi bile iz lesa. Klasični leseni vzorec dopolnjuje eklektični videz obrabljenega in postaranega lesa, ki je primeren tako za notranje kot tudi zunanje prostore. V trendu so tudi ploščice, ki odlično posnemajo beton, cement, opeko in kamen ter še posebno beli marmor. Nadvse modne so ploščice z videzom zarjavele kovine, ki so pogosto položene v obliki parketa.

Šesterokotne ploščice so uspešnica

Poleg ožjih in daljših formatov ploščic v obliki deske se uveljavljajo pravokotne plošče velikega formata, ki lahko prekrijejo vsa tla ali na delu tal delujejo kot preproga, na stenah pa kot dekoracija. Šesterokotne ploščice, ki spominjajo na sedemdeseta leta, so prava uspešnica med mozaiki; na voljo so v vseh velikostih in vzorcih. Retrodizajn je viden tudi v drugih geometrijskih oblikah, ki jih lahko zlagamo v kombinacije z zanimivim vizualnim in tridimenzionalnim učinkom, kot so v slogu pop arta združene pike in čedalje bolj priljubljene proge. Na drugi strani je slog vintidž, ki črpa navdih iz vzorcev tapetniškega blaga in majolike, navadno s kovinskim leskom.

Današnja digitalna doba ponuja neomejene ustvarjalne možnosti in prilagajanje, zato so na ploščicah upodobljeni grafiti, akcijski junaki, zvezdniki ali črke, ki sledijo urbanemu oziroma industrijskemu slogu. Trendovski vzorec je relief, ki vsebuje potisk cvetnega vzorca, abstraktne geometrije ali čiste abstrakcije. Izdelovalci iščejo navdih tudi v modi; tako so na voljo ploščice, ki posnemajo vzorec modne hiše Bvlgari. Slogu primerne so barve ploščic, ki segajo od živahnih kombinacij pop arta in modnih bakrenih, bronastih in zlatih tonov do večinoma prašnih, nezasičenih barv, med katerimi so številni odtenki rjave, okraste, oranžne in sive.

Retro tudi v kopalniški opremi

Kopalniška oprema, ki spremlja nove trende keramike, se po lanskem čistem slogu in minimalizmu vrača k mehkejšim in bolj vabljivim oblikam. Umivalniki imajo ozke robove in zaobljene vogale, straniščne školjke in bideji pa z novim dizajnom nimajo roba, zaradi česar je lažje vzdrževati čistočo. V sanitarni keramiki še prevladujejo naravne in nevtralne barve, vendar se povečuje povpraševanje po barvnih dodatkih, kot so na primer minimalni, vendar razkošni zlati ali bronasti potiski. Umivalniki so najpogosteje iz keramike, koriana ali mineralnega marmorja, v višjem cenovnem razredu pa iz porcelanske keramike. Kopalniško pohištvo je enostavnih oblik ali v retroslogu, vzorci na njem pa iščejo navdih v potiskih blaga.