Mehanske nečistoče je treba z groba čistiti kar pogosto, še posebno če je ta pod drevesom. Kot pravi strokovnjak Aleksander Lorenčak, je treba sproti odstranjevati odpadlo listje, ki mokro na kamnu pušča barvne madeže. »Posebno pazljivost pa svetujemo pri svečah, ki so položene neposredno na kamen. Ko sveča dogori, postane zelo lahka in če jo veter prevrne, se vosek razlije po kamnu. V takem primeru je najboljše, da se čiščenja čim prej loti zanj usposobljen delavec,« poudarja Lorenčak. Vestno vzdrževanje groba pomeni tudi, da površino kamna zaščitimo z impregnacijskim zaščitnim sredstvom, ki umazaniji prepreči vdor v strukturo kamna. Da si ne bi naredili še več dela, škode in stroškov, je tudi to opravilo bolje prepustiti strokovnjaku. Vsekakor je priporočljivo nov kamniti grob zaščititi že takoj ob namestitvi, saj sta čiščenje in vzdrževanje tako bistveno lažji, kamen pa dlje ostane kot nov.

Učinkovito odstranjevanje oblog

Za obnovitveno čiščenje groba se uporablja več postopkov, med drugim z uporabo komprimirane pare in mikroerozivnim čiščenjem kamnite površine. »Metoda z uporabo pare je zelo učinkovita, saj ta s svojo toploto oblogo omehča in veže nečistočo nase, nato pa jo kinetično odbije s površine. Pri mikroerozivnem čiščenju pa uporabljamo agregate drugega izvora, ki so namenjeni delu z občutljivimi površinami, kot so na primer spomeniki s področja kulturne dediščine. S tem postopkom je seznanjeno tudi Spomeniško varstvo in je zaradi izjemnih rezultatov odobren tudi za čiščenje najzahtevnejših površin. Pri teh postopkih vselej uporabimo najmanjši možni pritisk, ki še omogoča odstranjevanje madežev, nikoli pa ne preseže 1,5 bara. Tako original ostane povsem nepoškodovan po posegu. Z uporabo obeh metod lahko učinkovito odstranimo vse sekundarne obloge in nečistoče,« pravi Lorenčak.

Spomeniki so pogosta tarča vandalov

Prav tako kot grobove je treba redno vzdrževati spomenike, ki so tudi priljubljena tarča vandalov. »Sodobna tehnologija nam omogoča, da lahko barvanje spomenikov učinkovito preprečimo z uporabo impregnacijskega sredstva, ki barvi preprečuje penetracijo v strukturo. Barva, ki jo nanese vandal, sicer ostane na površini, vendar jo lahko tako hitro in enostavno odstranimo. Pri grafitih pa je zelo pomembno, da jih odstranimo čim prej, saj je tako učinkovitost večja, hitra odstranitev grafita pa ima po naših izkušnjah tudi psihološki učinek, saj storilca odvrne od ponovnega vandalizma,« pravi Lorenčak.

In kako ukrepati ob posedanju spomenika? »Teža kamna pritiska na tla, ki se ob zapolnitvi praznega prostora pod zemljo posedejo. Če se poseda podlaga nagrobnika, pa se poseda tudi nagrobnik. Ta problem rešujemo mehansko, kar pomeni da ob posedanju rob uravnamo v prvotno lego. Posedanje težko preprečimo, zato izdelovalci nagrobnih spomenikov priporočajo, naj se po pokopu počaka nekaj časa z izdelavo nagrobnika. Je pa uravnavanje nagrobnega spomenika dokaj hiter in učinkovit poseg z minimalnimi stroški, z vse večjo uporabo žarnih grobov pa so tovrstne težave tudi vse bolj redke«, še dodaja Aleksander Lorenčak.