Lokalni ribič Leonel Mendoza že vrsto let dan za dnem ribari na akumulacijskem jezeru Nezahualcoyotl v zvezni državi Chiapas. Zadnje dni pa poleg mrež in druge ribiške opreme po jezeru prevaža kopico radovednežev, ki jih je v te odročne kraje privabilo novo odkritje.

Zaradi suše se je gladina omenjenega jezera znižala za neverjetnih 25 metrov, pri čemer se je razkrila pozabljena cerkev, ki je pokukala iz vode. Jezero je sicer nastalo zaradi zajezitve reke Grijalva leta 1966.

Ostanki cerkve so presenetljivo dobro ohranjeni, glede na to, da je bila zgrajena že v 16. stoletju, pod vodstvom patra Bartolomeja de la Casasa. Cerkev je dolga 61 metrov, široka 14 metrov, ostanki zvonika pa segajo 16 metrov visoko. »Območje, in tudi cerkev, so ljudje zapustili med letoma 1773 in 1776, ko je kraje prizadela kuga,« je za tamkajšnje medije pojasnil arhitekt Carlos Navarete.

Nekoč je cerkev predstavljala pomembno točko, saj stoji ob nekdanji »kraljevi poti«, ki so jo zasnovali španski osvojevalci, uporabljali pa so jo še do konca 20. stoletja.