Slovenija je v ponedeljek dobila Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja. »Vemo, da komunizem ni bil blagoslov, da nacionalizacija ni bila nič drugega kot kraja, da vrnitev ukradenega ni bila kriminal, ampak poprava krivic, in da nihče ni dobil več nazaj, kot mu je bilo vzeto,« je ob ustanovitvi društva poudaril član predsedstva Janez Janša, ki je bil žrtev političnega procesa tudi v demokratični Sloveniji.

V torek je bilo pestro na političnem parketu. Poslanci državnega zbora so na predlog stranke SDS razpravljali o vse slabših uvrstitvah Slovenije na mednarodnih lestvicah, ki merijo spoštovanje človekovih pravic, učinkovitost pravne države in ekonomskega sistema. Po besedah predlagateljev izredne seje gre za popolno sramoto in blamažo v času vlade Mira Cerarja.

Na družbenih omrežjih je v sredo zelo odmeval intervju osamosvojitelja Janeza Janše za Radio Ognjišče. Komentiral je stanje, v katerem je trenutno Slovenija, podal je oceno enoletnega dela aktualne vlade in odgovoril še na številna aktualna vprašanja. »Če želite v Sloveniji ugotoviti, kam kdo spada, ga morate povprašati, kaj si misli o Josipu Brozu - Titu. To je osnovna delitev,« je med drugim dejal Janša. Ob tem je izrazil še prepričanje, da bomo Slovenci odšli na referendum in zavrnili spremembe zakona o zakonski zvezi.

Ob koncu delovnega tedna se je pozornost slovenske javnosti preusmerila v Bruselj, kjer je potekal redni vrh največje evropske stranke EPP. Voditelji evropskih držav in tamkajšnjih opozicij so na vrhu razpravljali o nujnem izvajanju verodostojne evropske migracijske politike. Dvakratni slovenski premier Janez Janša je ob robu zasedanja opravil vrsto razgovorov z voditelji evropskih institucij in kolegi iz drugih držav. Fotografski objektivi so ga tako ujeli tudi med rokovanjem z nekdanjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Med vikendom so Slovenijo spet preplavili begunci. Sveta za nacionalno varnost se je zato v soboto udeležil tudi predsednik slovenskih demokratov Janez Janša in povedal, da je Slovenija storila napako, ker ni ravnala enako kot Madžarska in ni zaprla zelene meje. Zvečer je v Hali Tivoli potekala tudi dobrodelna prireditev z misijonarjem Pedrom Opeko. Naši novinarji so med prisotnimi v razprodani ljubljanski dvorani opazili številne znane goste, tudi predsednika SDS v družbi soproge Urške Bačovnik Janša.

Preden se poslovimo, še vreme. Po obilnih padavinah bosta v prihodnjih dneh nad nami spet modro nebo in rumeno sonce.

Drage državljanke in spoštovani državljani, to je bil pregled minulega tedna v oddaji Polpretekli teden. Spremljate nas tudi čez teden dni. Ker smo prvi in edini v službi resnice – vaša televizija Nova24TV.