Poti Krke in Uniona Olimpije sta bili v letošnjem pripravljalnem obdobju in začetku sezone precej različni. Medtem ko je imel pri Novomeščanih trener Ivan Velić ves čas na voljo večino igralcev, se je pri Ljubljančanih Gašper Potočnik resneje delu priključil šele po koncu evropskega prvenstva, na katerem so sodelovali tudi Saša Zagorac, Luka Rupnik in Mitja Nikolić. Tako je bilo pričakovati, da bo dolenjsko moštvo pri uvodu v sezono delovalo veliko bolj homogeno od zmajev, vendar ni bilo tako. Krka je neprepričljivo delovala že na slovenskem superpokalu proti Tajfunu, še bolj pa proti istemu nasprotniku in Olimpiji v ligi ABA, medtem ko je moštvo iz slovenske prestolnice pokazalo nekaj obetavnih predstav in se lahko le tolče po glavi, da je po lastnih neumnostih izgubilo proti Igokei in Sutjeski. V šestem krogu jadranskega tekmovanja bodo danes Novomeščani iskali pot proti boljšim časom na obračunu z Metalcem, medtem ko bodo Ljubljančani jutri gostovali v Beogradu pri Crveni zvezdi.

Moštvo iz Valjeva je morda v tem trenutku celo idealen tekmec za ranjeno Krko, ki v domači dvorani igra povsem drugače kot v gosteh. O tem je trener Ivan Velić govoril tudi po visokem porazu za 30 točk proti Olimpiji v Stožicah. Novomeščani so imeli teden dni miru, da lahko vsaj približno popravijo ponavljajoče se napake in v boljšo formo spravijo določene posameznike. Še največje razočaranje v uvodu sezone je Ive Ivanov, ki je bil predviden za enega izmed nosilcev, sledijo pa mu Mirko Mulalić, Luka Lapornik, Matej Rojc, Erjon Kastrati... Velić se je na prvih tekmah konstantno lahko zanesel le na Jureta Lalića in Stefana Sinovca, ki pa sama ne moreta delati čudežev. Če so jima v pomoč tudi soigralci, lahko Krka užene vsakogar, kar se je pokazalo v primeru Cedevite. »Težave Metalca nas ne zanimajo. Gledamo le nase, saj moramo popraviti napake, ki so se pojavljale na tekmah do zdaj. Pred domačimi gledalci je cilj vedno zmaga, za kar bomo morali v najboljši meri izkoristiti svoje prednosti in priti do tretjega uspeha v sezone,« pravi Ivan Velić, ki se še kako dobro zaveda posledic morebitnega poraza, ki bi mu močno zamajal trenerski stolček.

V precej boljšem položaju je trenutno trener Olimpije Gašper Potočnik, ki bo moštvo v Beograd na spopad s Crveno zvezdo popeljal na krilih treh zaporednih zmag proti Ciboni, Krki in Trentu. Mlada ljubljanska zasedba bo v srbsko prestolnico krenila razbremenjena, saj je jasno, da je gostitelj velik favorit. Ne glede na to želijo zmaji svojo kožo prodati čim dražje, hkrati pa bo to za nekatere Olimpijine mladce dober preizkus, ali se lahko enakovredno kosajo tudi s kakovostno bolšjim nasprotnikom. Če želijo imeti Ljubljančani kakršno koli možnost za senzacijo, jim bo moral napad služiti kot v sredo proti Trentu ali v prvem krogu proti MZT, hkrati pa bodo morali prikazati najboljšo obrambno predstavo v letošnji sezoni. Potočnik bo največ pričakoval od Zacka Wrighta in Save Lešića, ki za zdaj upravičujeta vlogi nosilcev v moštvu, in hkrati upal, da bodo imeli pravi dan tudi preostali dobri strelci z razdalje, v prvi vrsti Saša Zagorac in Miha Lapornik. »Po težki tekmi proti Trentu smo se v prvi vrsti poskušali nekoliko odpočiti, saj je bil ritem tekem v zadnjem času peklenski. Vemo, kakšno ekipo in igralce ima Crvena zvezda, zato je jasno, kdo je favorit. Ne delamo si utvar, a bodo morali Beograjčani na parketu dokazati, da so boljši od nas,« se vnaprej ne predaja Gašper Potočnik.

Liga ABA, 6. krog: Zadar – Tajfun sinoči, danes ob 17. uri: Cibona – Partizan, ob 19. uri: Krka – Metalac, ob 21. uri: Budućnost – Cedevita, jutri ob 17. uri: Crvena zvezda – Olimpija, ob 19. uri: Sutjeska – MZT, ob 21. uri: Mega Leks – Igokea.