Ricardo Lucarelli (Brazilija) Funvic Taubaté

Triindvajsetletni Ricardo Samuel Lucarelli Santos de Souza (195 cm) je brazilski sprejemalec, ki je tako z reprezentanco kot kot posameznik dosegel številne uspehe. V sezoni 2011/2012 je bil z moštvom Minas Tênis Clube prvak Brazilije. Kot član ekipe SESI je naslednji dve leti zasedel drugo mesto. Zdaj je član brazilskega kluba Funvic Taubaté in za nekatere že najboljši, za druge pa najperspektivnejši igralec na svetu. Z mladinsko reprezentanco je bil svetovni prvak že leta 2009, pri sedemnajstih, z mlado brazilsko reprezentanco je bil leta 2013 svetovni prvak in najkoristnejši igralec svetovnega prvenstva. Brazilci kanijo z njegovimi udarci osvojiti olimpijski turnir, ki ga bodo gostili prihodnje leto, konec koncev z njim že imajo dve srebrni odličji iz svetovne lige, pa tudi lansko srebro s svetovnega prvenstva, ko jih je v finalu premagala Poljska s 3:1. Lucarelli je bil najboljši Brazilec na igrišču. Leto 2015 je bilo za Brazilijo kljub napovedim neuspešno, saj so izpadli že pred polfinalom svetovne lige. A kot rečeno, za Lucarellija bo pomembno prihodnje olimpijsko leto. Brazilci na olimpijsko zlato čakajo že od leta 2004.

Pavel Kruglov (Rusija) Dinamo Moskva

Ruski sprejemalec (29 let, 204 cm) je od leta 2010 igralec Dinama iz Moskve. Torej kluba, ki je letos osvojil pokal CEV, kar mu je uspelo tudi v sezoni 2011/2012. Kruglov je bil letos, mimogrede, proglašen tudi za najboljšega igralca tega pokala. Ruski reprezentant je sicer tudi glavni igralec, ki naj bi pomagal, da bi nekoč močna reprezentanca spet dosegla (tudi) kak odmevnejši uspeh na olimpijskih igrah. Strokovnjaki namreč menijo, da bo Moskovčan v naslednjih sezonah ruski stroj za doseganje točk.

Mateusz Mika (Poljska) Trefl Gdansk

Štiriindvajsetletni odbojkar (206 cm) iz Kobiernic je svetovno slavo dosegel kot član Asseco Resovie iz Rzeszówa. Igralec je bil najbolj zaslužen, da so Poljaki lani postali svetovni prvaki. Vse uspehe, ki jih je Mika dosegel v svoji kratki karieri, bi težko spravili v naš okvirček, naj pa povemo, da je dobil visoko poljsko priznanje križ za zasluge. Mateusza Mike se bomo radi spominjali tudi Slovenci, saj mu kljub izjemnemu talentu ni uspelo ustaviti naleta naših na aktualnem evropskem prvenstvu v Bolgariji.

Ivan Zajcev (Italija) Dinamo Moskva

Italijanska reprezentanca se ne brani odbojkarjev, ki prihajajo iz drugih okolij. Na evropskem prvenstvu je tako ob Zajcevu najti tudi Antonova in Juantoreno, če že ni Dragana Travice. Kakorkoli, 27-letni Ivan Zajcev ima ruske korenine, njegov oče Vjačeslav je igral odbojko za Spoleto, mama Irina je bila svetovna rekorderka v plavanju. Zajcev igra zdaj za moskovski Dinamo, pred tem je dolga leta igral za različne klube v Italiji. Z reprezentanco pa nima z velikih tekmovanj še niti ene zlate kolajne. Bomo videli, kako bo danes, ko igrajo z našimi.

Maxwell Holt (ZDA) Dinamo Moskva

Osemindvajsetletni ameriški bloker (205 cm) naj bi bil trenutno najboljši igralec izbrane vrste ZDA in hkrati najboljši bloker na svetu. Tako ocenjujejo strokovnjaki igralca, ki je tako kot mnogi mojstri član moskovskega Dinama (prvak pokala CEV), ki letos očitno misli resno. Pred tem je igral za Verono in Piacenzo. Od leta 2010 ima tudi nekaj uspehov z reprezentanco. Med drugim so leta 2014 osvojili prvo mesto v svetovni ligi, letos pa so se zadovoljili z drugim mestom. Njegov vzdevek je Thunder Holt.

Facundo Conte (Argentina) Skra Bełchatów

Conte, 26-letni sprejemalec (198 cm), je po začetkih v Argentini od leta 2007 igral v petih velikih italijanskih klubih. Potem je za trenutek skočil v Rusijo, zdaj pa je že od leta 2013 član najboljše poljske ekipe, s katero je bil tudi poljski prvak. Največji uspeh je dosegel z mlado reprezentanco Argentine, leta 2009 so bili svetovni prvaki do 21 let, ostale trofeje pa so vezane na južnoameriška tekmovanja. S kolegi iz reprezentance so bili najvišje leta 2011, ko so jih na prvenstvu Južne Amerike prehiteli samo Brazilci.

Srečko Lisinac (Srbija) Skra Bełchatów

Srečko Lisinac, bloker iz Kraljeva (23 let, 205 cm), se je po mladinski karieri v domačem kraju leta 2012 začel seliti po evropskih klubih (AZS Częstochowa, Berlin RV in Skra Bełchatów). Postal je prvak v Nemčiji, na Poljskem je osvojil super pokal. Strokovnjake je navdušil z bronom, ki ga je reprezentanca Srbije osvojila na prejšnjem evropskem prvenstvu na Danskem (proglašen je bil za najboljšega blokerja prvenstva), in s srebrom v letošnji svetovni ligi v Braziliji, kjer je njegova reprezentanca izgubila s Francijo.

Saeid Marouf (Iran) Shahrdari Urmia

Devetindvajsetletni iranski odbojkar (189 cm) je bil proglašen za najboljšega podajalca leta 2014 v svetovni odbojkarski ligi v Firencah, za najboljšega pa je bil proglašen tudi leto prej, v Dubaju na prvenstvu Azije. Razen prejšnje sezone, ko je igral v ruskem Zenitu (in osvojil tako rusko prvenstvo kot evropsko ligo prvakov), nastopa v domačem prvenstvu, za klube iz rodne Urmie in Teherana. Za različne iranske reprezentance igra že od leta 2002. Največji uspeh v tem času je bilo šesto mesto Irana na svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem.

Earvin N'Gapeth (Francija) DHL Modena Volley

Ja, Poljaki so svetovni prvaki, vendar je za mnoge trenutno najboljša reprezentanca v Evropi Francija. Na evropskem prvenstvu so (tako kot naši) v polfinalu, pred nekaj meseci pa so osvojili tudi svetovno ligo. Najboljši igralec galskih petelinov naj bi bil 24-letni sprejemalec N'Gapeth (194 cm). Klubsko kariero je začel leta 2008 v francoskem Toursu, potem je odšel v Cuneo, pa v Kemerovo, zdaj igra v Modeni. Ob že omenjeni zmagi v svetovni ligi je osvojil z mladimi reprezentancami Francije vse mogoče zlate medalje in zdi se, da je del generacije, ki bo tudi v članski konkurenci osvojila marsikaj.

Gavin Schmitt (Kanada) Funvic Taubaté

Devetindvajsetletni kanadski korektor (205 cm) je med najboljšimi zaradi izredne sezone, ki jo je imel v Turčiji. S svojim Arkasom iz Izmirja je bil ne samo prvak v Turčiji, ampak v vseh mogočih kategorijah tudi najboljši igralec turškega prvenstva. Letos se je preselil v Brazilijo. Za reprezentanco Kanade nastopa od leta 2007 in glavne uspehe oziroma medalje dosega na igrah ameriških držav. Veliki načrt: januarja se bodo na kvalifikacijah z Mehiko, Kubo in Portorikom poskušali uvrstiti na olimpijske igre v Riu.