Upokojenega košarkarskega zvezdnika so našli nezavestnega v eni od javnih hiš v zvezni državi Nevada, nato so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico v Las Vegasu. Po besedah zdravnikov je Odom med obiskom bordela Love Ranch zaužil številne substance, med drugim tudi kokain in več kot deset odmerkov zeliščne viagre, vse skupaj pa nato poplaknil z velikimi količinami konjaka.

Trenutno ga pri življenju ohranjajo aparati, njegove možnosti za preživetje pa naj bi bile manj kot petdesetodstotne. A četudi se bo športniku uspelo izvleči iz primeža smrti, njegovo življenje bržkone ne bo nikoli več enako, saj je utrpel najmanj en srčni napad, težko pa so poškodovani tudi njegovi možgani.

Odoma so medtem že obiskali številni svojci, vključno njegova žena, s katero sta v postopku ločitve vse od leta 2013, kot tudi nekdanji soigralec Kobe Bryant. Številni drugi stanovski kolegi so se nanj spomnili na družbenih omrežjih. »Celo jutro že molim za svojega dobrega prijatelja in velikega igralca moštva Lakers Lamarja Odoma,« je na twitterju zapisal legendarni Earvin Johnson - Magic, »mnogi se ne zavedajo, da je Lamar veliko boljša oseba, kot je bil košarkar.«

V svoji več kot 14 let trajajoči košarkarski karieri je Odom igral za Los Angeles Clippers, Miami Heat, Dallas Mavericks, največje uspehe pa je dosegel v dresu moštva Los Angeles Lakers, s katerim je leta 2009 in 2010 osvojil naslov prvaka lige NBA.

Košarka kot terapija za težko otroštvo

Uspešni karieri navkljub pa je bilo življenje košarkarja vse prej kot brezskrbno. Kot otrok je odraščal v nevarni newyorški četrti South Jamaica v Queensu in že pri dvanajstih letih ostal brez matere Shirley, ki je umrla za rakom. Njegov oče je bil zasvojenec s heroinom, zato je zanj skrbela babica Mildred, ki je umrla leta 2004. »Košarka je bila njegova terapija,« se spominja njegov prijatelj in soigralec iz srednješolske ekipe Erick Barkley.

Veliko vlogo v Odomovih najstniških letih je odigral tudi njegov srednješolski trener Gary Charles, ki pravi, da je imel njegov tedanji varovanec navado, da je zaradi družinskih težav za več dni izginil neznano kam. Ko se je ponovno pojavil, mu je oporo nemalokrat ponudil prav Charles. »Spomnim se, ko sem mu dejal: 'Moj bog, ne vem, kako lahko včasih sploh še stojiš.'«

Zaradi smrti sina skoraj končal kariero

Navzlic težkemu otroštvu se je Odom razvil v enega najboljših igralcev svoje generacije in bil leta 1999 kot četrti igralec na naboru izbran v moštvo Los Angeles Clippers, kjer se je hitro uveljavil in bil istega leta imenovan v najboljšo peterico novincev. Še veliko več pozornosti, a žal ne zaradi svojih predstav, je vzbudil v sezoni 2000/2001, ko je zaradi uživanja marihuane drugič v osmih mesecih padel na dopinškem testu in si pri ligi prislužil začasni suspenz.

Težkih preizkušenj v življenju športnika pa s tem še zdaleč ni bilo konec. Z nekdanjim dekletom Lizo Morales, s katero imata dva otroka, Destiny in Lamarja Jr., sta leta 2006 zaradi sindroma smrti v zibki izgubila komaj šestmesečnega sina Jaydena. Odom je za novico izvedel ravno v času pogreba svoje tete, zaradi tragedije pa je resno začel razmišljati o koncu kariere.

Radodarnež z izjemnim smislom za humor

Na veliko veselje številnih navijačev se za ta korak ni odločil, potezo pa bi bržkone močno obžaloval tudi sam, saj je v naslednjih sezonah s svojimi predstavami močno pripomogel k odmevnim uspehom jezernikov. Čeprav je v igro praviloma prihajal s klopi, je v povprečju dosegal več kot deset točk na tekmo, kar je čudilo zlasti njegove trenerje, saj je bilo življenje Odoma zunaj igrišča vse prej kot športno. Sladkarije so bile sestavni del njegove diete, težko pa se je odrekel tudi obiskom nočnih klubov.

A če je vodilnim v klubu nemalokrat delal sive lase, je bil med soigralci zelo priljubljen. Mnogi ga opisujejo kot zelo radodarno osebo z izjemnim smislom za humor, ki je bila dejavna tudi na humanitarnem področju. Ničkolikokrat je ob odsotnosti televizijskih kamer v bolnišnicah obiskoval bolne otroke, po tekmi pa je prav zaradi njega klubski avtobus dvorane pogosto zapuščal z zamudo, saj ni imel srca, da bi otrokom odklonil avtogram.

Čez noč postal eden najbolj obleganih v Hollywoodu

Žal je bil košarkarjev razcvet zgolj začasen, saj je kmalu zdrsnil v novo spiralo težav. K temu je pripomogla tudi poroka z zvezdnico resničnostne oddaje Khloe Kardashian pred šestimi leti. Odom se je čez noč znašel med najbolj obleganimi osebami v Hollywoodu, neprestana navzočnost kamer pa je terjala svoj davek zlasti na športnem področju. »Našo resničnostno oddajo snemamo sedem dni v tednu od 12 pa vse do 18 ur na dan. Verjetno je mislil, da lahko snemalce pošlješ stran, kadar koli želiš, a ni tako. Nanj nisem želela pritiskati, njegova kariera je bila na prvem mestu,« je v enem od intervjujev dejala njegova soproga.

Lamar Odom s soprogo Khloe Kardashian (Foto: Reuters)

»Tretji ali četrti dan snemanja sem se zavedal, kako zahtevno in težko bo. Tega nisem želel početi. Pri moštvu Lakers so bili seveda v skrbeh, a sem jim obljubil, da bom ostal enako dober, če ne celo boljši,« je o svoji udeležbi v resničnostni oddaji leta 2011 dejal Odom, ki mu obljube ni uspel držati.

Zaton pred očmi milijonov Američanov

Njegovo duševno zdravje je istega leta močno načel umor 24-letnega bratranca, dan pozneje pa je bil udeležen v prometni nesreči, ko je z avtomobilom trčil v 15-letnega motorista in si prislužil pogojno kazen treh let. »Takrat sem se mentalno zlomil,« je priznal 208 centimetrov visoki košarkar. Dodaten udarec je sledil leto pozneje, ko so ga jezerniki poslalo v Dallas k ekipi Mavericks. Odoma je poteza vidno šokirala, svoje nezadovoljnosti nad odločitvijo pa niti ni poskušal zakriti. »Ne želim užaliti ekipe, mesta in lastnikov, ampak Dallas ni mesto, v katerem želim biti.«

(Foto: Reuters)

Vse skupaj je bilo še toliko huje, saj se je njegov zaton dogajal pred očmi milijonov Američanov, ki so ga spremljali bodisi v predstavah na igrišču bodisi v resničnostnem šovu. »Kardashianovi niso imeli dobrega vpliva na mojega sina,« je kot glavni razlog za košarkarjev neslavni propad navedel njegov oče Joe Odom, s katerim se je Lamar pobotal šele pred nekaj leti. »Odkar je z njimi, ni dosegel pravzaprav ničesar. Brez njih bi še vedno igral košarko v NBA. Nastopal bi za Lakerse in bil eden najboljših igralcev v ligi.«

Odom je letos poleti skušal še zadnjič obuditi svojo košarkarsko kariero, na pomoč pa se je obrnil prav k srednješolskemu trenerju Garyju Charlesu. A ko je napočil čas za vnovično snidenje, Odoma ni bilo na spregled. »Ne morem lagati, številni smo se bali, da bo nastopil ta dan,« je o tragičnem položaju, v katerem je trenutno 38-letnik, dejal Charles.