Prvi poskusi izdelave avtonomnih avtomobilov segajo že v daljno leto 1925, kar je zgolj 39 let po uradnem izumu sodobnega avtomobila. Čeprav so bili poskusi takrat neuspešni, razkrivajo, kako močno si je človeštvo že od samega začetka želelo volan prepustiti stroju.

Avtonomni avtomobil se sicer res sliši precej zabavno, a bodimo iskreni: koliko voznikov bi takšnemu sistemu na koncu tudi zares zaupalo svoje življenje? Da to zaupanje ni samoumevno niti med vozniki, ki so načeloma naklonjeni avtonomnim vozilom, je pokazala testna vožnja novinarja avtomobilistične revije Jalopnik Michaela Ballabana. Njegova izkušnja, predvsem mešanje navdušenosti in groze, med vožnjo z avtopilotom Teslovega avtomobila modela S je postala prava spletna uspešnica.

Čeprav Teslov avtopilot trenutno še ni na ravni povsem avtonomnega avtomobila in gre v resnici predvsem za precej naprednejšo obliko tempomata, vozniku razkrije, kaj ga čaka, ko bo nekoč tudi zares prepustil nadzor programski opremi.

Nekaj podobnega so sicer leta 2010 že občutili vozniki lexusa HS250h. Ta je že takrat zmogel med vožnjo na avtocesti prevzeti nadzor nad krmiljenjem, pospeševanjem in zaviranjem, Teslov sistem pa je sedaj takšno izkušnjo omogočil tudi sredi gostega prometa na newyorških cestah, kjer namesto vas celo zamenja pas, čeprav vas še vedno prosi, da prevzamete nadzor, ko zazna nepredvidljivo vedenje voznika v bližini. Avtopilot se ravna po vozilu pred sabo, kadar nima drugih signalov, četudi njegov voznik ne vozi po predpisih. Sistem ima težave tudi v hudem dežju.

Povsem avtonomni avtomobili torej še niso povsem za vogalom, a velika konkurenca med proizvajalci, ki so prepričani, da je to naslednja velika stvar avtomobilizma, bo poskrbela za to, da bo napredek neizbežno drvel prav v to smer.