Posavski gasilci so imeli največ dela z izčrpavanjem meteorne vode iz stanovanjskih objektov v Brežicah, Krškem in drugih manjših naseljih. Zaradi zelo razmočene zemlje se je na ceste podrlo več dreves, pred grozečo vodo so v Prekopi in Veliki vasi gasilci napolnili in postavili večje število vreč s peskom.

Zaradi razmočene zemlje hiši na Armeškem v krajevni skupnosti Brestanica grozi plaz. »Resnično me je strah, da bo hrib potegnilo v dolino in bo poškodoval našo hišo, ki mu je napoti,« nam je vsa zaskrbljena povedala Vida Mešiček z Armeškega. Čeprav središče naselja leži na nadmorski višini 240 metrov in ga najbližji vodotoki ne morejo ogrožati, je bil ob našem obisku del dvorišča Mešičkovih preplavljen z deročo vodo. Ta je v močnih curkih vdirala s travnatega pobočja nad hišo, kjer si je izvrtala številne odprtine. Lani je vdrla tudi v notranjost objekta in poplavila več prostorov, zaradi česar je Mešičkovo strah, da se bo zgodba ponovila tudi letos.

Medtem ko sistem zapornic spodnjesavskih hidroelektrarn za zdaj lepo uravnava gladino Save, ki se sinoči še ni razlila, je bila Krka že blizu kote, ko postane neukrotljiva. Ker je sinoči še vedno naraščala in tudi dež ni popuščal, je prebivalce Kostanjevice na Krki, Krške vasi in Velikih Malenc strah, da se bo ponovila povodenj iz leta 2010, za katero še niso prejeli izplačanih odškodnin. es