Zgolj dobri dve leti po teh dogodkih, ki so pretresali družbenopolitično klimo v državi, je protikorupcijska komisija že izgubila ves svoj kapital. Zaradi svoje pasivnosti, tožb, notranjih sporov, težav z aplikacijo supervizor, odhodov najperspektivnejšega kadra, medijskih obračunavanj med člani senata, prenagljenih odločitev in policijskih preiskav ne uživa več ugleda in zaupanja v javnosti, kar empirično dokazuje tudi upad števila vloženih prijav. Da »komisija počne prav tisto, proti čemur bi se morala boriti«, ne ponavljajo več zgolj politiki, ki jim je ta v preteklosti (večkrat) stopila na prste, temveč celo strokovni sodelavci, ki s svojim delom še vztrajajo v KPK.

Da protikorupcijska komisija ne deluje več niti na operativni niti na simbolni ravni, je danes že vsakomur jasno, prav tako, da je za nastalo situacijo odgovoren predsednik države, ki je na čelo tega neodvisnega organa postavil človeka, ki je tik pred imenovanjem izstopil iz tedaj največje vladne stranke, zaradi česar sta ga le po nekaj dneh zapustila namestnika. Dejstvo je, da je Boris Štefanec že v priloženem življenjepisu pustil prazne rubrike »drugi jeziki, komunikacijske in organizacijsko-vodstvene kompetence«, vizijo delovanja komisije pa je zapisal na zgolj dveh tretjinah z običajno gostoto popisane strani A4. Dejstvo je tudi, da bi lahko Borut Pahor tedaj izkoristil diskrecijsko pravico in mu Štefanečevega imenovanja ne bi bilo treba podpisati. A je to vseeno storil in razloge za svojo sporno odločitev raje iskal v neustreznih členih protikorupcijskega zakona, ki je podlaga za delovanje KPK.

V trenutni situaciji pa je dovolj sprenevedanja. Na čelu protikorupcijske komisije imamo nekompetentnega predsednika, ki v posmeh vsem državljanom poudarja, »da bi zanikal vse delo in uspehe komisije, če bi odstopil«, poleg tega se tudi vladi ne mudi s spremembami luknjastega zakona, ki bi omogočile imenovanje novega senata. Državljani od predsednika republike – četudi se v delo neodvisnih inštitucij ne vmešava – pričakujejo, da se bo tudi ali še najbolj oglašal v tako občutljivih trenutkih, kot so trenutne razmere v KPK. Torej, gospod predsednik, zdaj ste spet na potezi. V nasprotnem primeru lahko protikorupcijsko komisijo kar ukinemo.