Če je v tretjem krogu lige ABA košarkarjem Uniona Olimpije v končnici proti Sutjeski zmanjkal poljub sreče, saj so odločilni koš prejeli tik pred zvokom sirene, je bil scenarij v prvem krogu evropskega pokala proti Trentu drugačen. Gostje iz Italije so imeli v zaključku tekme, kjer nobeno od moštev ni imelo svojega dne v obrambi, met za zmago, a je žoga končala v rokah napačnega igralca, ki je zgrešil. Ljubljančani so tako prišli do tretjega zaporednega uspeha, zdaj pa jih čaka težka serija, saj bodo najprej gostovali pri Crveni zvezdi in Nanterru, nato pa jih doma čaka še podgoriška Budućnost.

Agresivni in fizično odlično pripravljeni so bile najpogostejše besede trenerja Gašperja Potočnika in igralcev, ko so dan pred obračunom govorili o prvem nasprotniku v letošnji izdaji evropskega pokala Trentu. Italijani so izrečeno potrdili nemudoma po uvodnem sodnikovem metu, saj so močno pritisnili na Ljubljančane in ves čas poskušali z obrambo po celotnem igrišču. Sprva se je zdelo, da bodo imeli gostitelji s tem težave, a sta Sava Lešić in Saša Zagorac hitro zadela za tri, s čimer sta nasprotniku dala vedeti, da bo za preveliko agresivnost kaznovan z meti od daleč. Ob tem sta s soigralci pozabila gostom pustiti kakšno sporočilu tudi v obrambi, kjer so košarkarji Trenta počeli, kar se jim je zahotelo. Sprva je prednjačil 203 centimetre visoki Julian Wright, ki je dominiral pod obročema, kasneje pa so se mu pridružili še soigralci. »Marko Milić!« so s skandiranjem poklon od včeraj uradno upokojenemu legendarnemu slovenskemu košarkarju izrekli Green Dragons, ravno ko je Trento poskušal uiti, a je še naprej z dobrim strelskim dnevom izstopal Zagorac. Tudi sicer so Olimpijo v igri držali predvsem meti za tri točke, ki so bili v prvih dvajsetih minutah na odličnih sedemdesetih odstotkih (10-7), medtem ko so bili gostje ves čas v rahli prednosti predvsem zaradi napadalnega skoka in slabe obrambe nasprotnika. Do odmora so jih zbrali kar devet in ob tem dosegli visokih 52 točk.

Ker je Potočnik trener, ki v prvi vrsti zagovarja dobro igro v obrambi, so košarkarji v zeleno-belih dresih pred drugim polčasom zagotovo slišali kar nekaj krepkih besed na ta račun. Padle so na plodna tla, saj gostje v nadaljevanju niso imeli več tako lahkega dela v napadu, kar se je nemudoma poznalo tudi na rezultatu. K preobratu je izdatno pripomogel tudi Lešić, ki je na hitro dosegel 10 točk, nato pa štafetno palico predal Luki Rupniku, ki je zadel zaporedni trojki. Olimpija je imela v tem delu tekme priložnost, da se odlepi od nasprotnika, a je bilo napak v napadu za to vseeno preveč. Ko so zmaji v zadnjih desetih minutah le začeli bolje skrbeti za žogo in nadaljevali s festivalom trojk, se je zdelo, da je Trento v 35. minuti pri minus deset na kolenih. A gostje so imeli drugačne načrte in po delnem izidu 10:0 dve minuti pred koncem izenačili izid na 91. V napeti končnici so o zmagovalcu odločali prosti meti, ki jih pri Olimpiji niso zgrešili, vse do zadnjih dveh Zacka Wrighta, ko je žoga obakrat obstala na obroču. Italijansko moštvo je imelo pri zaostanku za točko trinajst sekund pred koncem napad za zmago, a ga je slabo izvedlo, saj je z zvokom sirene metal Fillipo Baldi Rossi, ki je na veselje nekaj več kot 2000-glave množice zgrešil.

»Tekmo smo začeli, kot je ne bi smeli. Ničesar, kar smo se pogovarjali tri dni, se nismo držali. Dobivali smo lahke koše, imeli probleme v skoku, igrali slabo obrambo. To se ne sme več dogajati. Verjamem, da sta bili želja in motivacija pri igralcih maksimalni, a v prvem polčasu je bilo videti, kot da so imeli zvezane roke in noge. V obrambi nam ni uspevalo prav nič, a smo bili na srečo pravi v napadu, kar nas je rešilo in pripeljalo do dveh točk. V drugem polčasu smo tekmo že obrnili sebi v prid, a si nato spet zakomplicirali življenje. Igrali smo nezrelo, razpletlo pa se je za nas srečno,« je obračun videl Gašper Potočnik, ki je v izenačenem zaključku deloval umirjeno in poskušal to prenesti tudi na igralce. »Pritisk prve evropske tekme je naredil svoje. Nekateri na tej ravni še niso igrali. A bi prej razumel, da bi se to poznalo v napadu in ne obrambi. V igri ni bilo prave discipline. O tem se bomo temeljito pogovorili, da se kaj podobnega ne ponovi,« je dodal štiriintridesetletni Škofjeločan.

Preostali tekmi v skupini A: Bonn – Oldenburg 88:77 (20:20, 43:38, 66:63, Lawrence 17; Duggins 21, Prepelič ni igral), Bilbao – Nanterre 73:76 (19:17, 26:36, 48:48, Bertnas 22; Campbell 21).