Že na začetku včerajšnje seje sveta Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) je za presenečenje poskrbel kirurg Erik Brecelj, ki naj bi ga bolnišnična pravnica zjutraj obvestila, da so mu odpovedali delovno razmerje. Če bi to uresničili, Brecelj ne bi bil več niti član sveta OI. Ker pa svet o tem ni bil uradno obveščen, so ga vseeno povabili za skupno mizo. Brecelj je po seji dejal, da se ne bo več trudil, da bi še naprej ostal na OI, saj ga vodstvo ne podpira pa tudi vlada – tako pravi Brecelj – ne naredi ničesar, da bi vodstvo razrešila. Ali je bil Brecelj včeraj res odpuščen, ni jasno, saj je vodstvo inštituta to zanikalo.

Za nadure 5000 evrov

Za nov zaplet je poskrbela informacija, da naj bi vodstvo pripravljalo odpoved pogodbe o zaposlitvi tudi za pomočnico generalnega direktorja za pravno področje Zlato Štiblar Kisič. Včeraj je bila namreč prav ona v igri za vršilko dolžnosti generalnega direktorja. Vodstvo ji očita, da naj bi za nadurno delo nezakonito prejela več kot 5000 evrov. Zaradi suma goljufije bodo podali tudi kazensko ovadbo. Zlata Štiblar Kisič očitkov včeraj ni želela komentirati, prav tako ne predsednica sveta, saj svet tudi o njenih domnevnih kršitvah zakona uradno ni bil obveščen.

Na zaprtem delu seje so člani sveta razpredali o različnih scenarijih v primeru, da vlada vendarle poda soglasje k razrešitvi generalnega direktorja inštituta Janeza Remškarja. Svet je namreč njegovo razrešitev izglasoval že 9. septembra, a sklep bo pravnomočen šele potem, ko bo in če bo soglasje dala vlada. Dotlej Remškar ostaja na čelu Onkološkega inštituta z vsemi pooblastili. »Seveda so v tem času možni razni pritiski, maščevanja, diskreditacije,« opozarja predsednica sveta Darinka Miklavčič , ki poziva pristojne, naj posodobijo in uredijo zakonodajo tako, da v njej ne bo več prostora za »napol razrešene« direktorje, ki lahko do pravnomočne razrešitve izvajajo pritisk in se maščujejo zaposlenim.

Skrivnostni kandidati

Za zaprtimi vrati so člani sveta govorili tudi o drugih morebitnih kandidatih, ki bi lahko za »zelo kratko« obdobje, do izbire novega generalnega direktorja, prevzeli vodstvo inštituta, je še povedala Miklavčičeva in dodala obvezni »seveda če bo vlada potrdila Remškarjevo razrešitev«. O imenih, ki so bila poleg Štiblar-Kisičeve še v igri za začasno vodstvo, ni želela govoriti. Je pa potrdila, da se je na pravkar zaključeni razpis za strokovnega direktorja onkološkega inštituta prijavil le en kandidat, in sicer Viljem Kovač, ki naj bi izpolnjeval razpisne pogoje. Sedanji strokovni direktor Janez Žgajnar, ki mu mandat poteče 13. novembra, je že vnaprej povedal, da ne bo oddal prijave, je še povedala Miklavčičeva.