Podatki o kitajski zunanji trgovini dokazujejo, da se rast drugega največjega svetovnega gospodarstva zares ohlaja. Kitajske oblasti so objavile, da je vrednost kitajskega uvoza septembra zdrsnila za 20,4 odstotka, na 145,2 milijarde dolarjev (127,7 milijarde evrov), kar je slabše od napovedi ekonomistov. Izvoz je upadel za 3,7 odstotka, na 205,6 milijarde dolarjev (180,8 milijarde evrov). Med kitajskimi proizvajalci je še vedno zaznan trend nižanja cen, kjer so se cene proizvajalcev v septembru znižale za 5,9 odstotne točke na letni ravni. Uradna statistika poroča da so se končne cene na mesečni ravni v septembru povečale za 0,1 odstotka. Na letni ravni znaša porast cen pri končnih uporabnikih 1,6 odstotne točke.

Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je oktobra zaradi afere v Volkswagnu in ohlajevanja rasti v prej hitro rastočih gospodarstvih močno znižalo. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je strmoglavil s septembrskih 12,1 točke na 1,9 točke in se ustavil na najnižji ravni po oktobru lani.

V tem trenutku se vlagatelji prav gotovo ne morejo opreti na dobre gospodarske podatke. Oporo pri vrednotenju naložb bodo obdobju primerno primorani iskati v poslovnih rezultatih, ki so jih za tretje četrtletje začele objavljati največje korporacije.