»Potekala so zadnja usklajevanja podpisa pogodbe med Mestno občino Maribor, Palfingerjem in Snago,« je včeraj sporočil novi direktor Snage Cveto Žalik. Snaga naj bi avstrijski tovarni žerjavov in avtodvigal zagotovila 14-letno stavbno pravico na zemljišču, ki ga tovarna potrebuje za gradnjo nove lakirnice, Mestna občina Maribor pa naj bi v enem letu Snagi zagotovila ustrezno nadomestno zemljišče s ciljem, da bi lahko prodala Palfingerju zemljišče, na katerem bo stala nova lakirnica. »Tako bomo ustrezno rešitev našli pred skrajnim rokom, ki ga je postavil Palfinger,« je še razložil Žalik.

Primer gradnje nove lakirnice, v katero je avstrijsko podjetje pripravljeno vložiti 5,8 milijona evrov, je še ena odmevna zgodba o tem, kako težko je v Mariboru udejanjiti tujo investicijo. Palfinger je že pred skoraj dvema letoma izkazal zanimanje za nakup 20.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na Teznem. Nepremičnina je v lasti občinskega podjetja Snaga, ki se je strinjalo s prodajo zemljišča, saj je že pred leti odstopilo od načrta, po katerem naj bi tam postavilo sortirnico.

Zataknilo se je na občini

Obojestranskemu interesu navkljub se prodaja parcele ni zgodila. Vodstvo Snage je vztrajalo na stališču, da ne more zgolj prodati nepremičnine, temveč jim mora občina v skladu z zakonodajo bodisi zagotoviti nadomestno zemljišče bodisi podjetje dokapitalizirati z drugo nepremičnino. Maja letos se je dozdevalo, da je zadeva dogovorjena, pa je posel vseeno obstal na mrtvi točki. Tedanji direktor mestne uprave Bojan Babič je časniku Večer priznal, da se je postopek zataknil na občini. »Prišlo je do nekaterih pravnih zapletov, s katerimi smo se vseskozi intenzivno ukvarjali, ker smo želeli, da ne bi bilo nobenih dvomov. Rešitev mora zdaj potrditi še mestni svet,« je časniku razložil kasneje razrešeni občinski direktor Babič.

Zamenjava zemljišč naj bi se pokazala kot neustrezna možnost, namesto tega naj bi mestni svet prižgal zeleno luč za dokapitalizacijo. Vendar tega predloga mestni svetniki niso nikoli prejeli v obravnavo. Avstrijci, ki v Mariboru zaposlujejo 430 ljudi, so se naveličali poslušati prazne obljube in neizpolnjena zagotovila. Občini in Snagi so postavili ultimat: do sklenitve pogodbe imata čas do 15. oktobra, sicer bodo lakirnico zgradili drugje.

Na občini, ki jo vodi župan Andrej Fištravec, so se odzvali po že videnemu scenariju: poiskali so tistega, ki je po njihovem prepričanju odgovoren za zaplet – v tem primeru direktorja Snage Aleša Vajngerla, in ga zaradi nekrivdnih razlogov odpoklicali s funkcije. Fištravec mu je očital, da je ogrozil delovna mesta, predsednik nadzornega sveta Damjan Lah pa je odpoklic utemeljil z oceno, da je Vajngerl neučinkovito vodil prodajo zemljišč. Odstavljeni direktor včeraj ni bil dosegljiv za komentar, za časnik Večer pa je pred dnevi dejal, da je aktualno rešitev predlagal že februarja letos, vendar se nato postopek na občini ni premaknil nikamor. Zakaj se ni, ne ve.

Enkrat je čakanja konec

Steiner je v pogovoru za Dnevnik ocenil, da se je Palfinger izkazal kot zelo potrpežljiv poslovni partner. »Če bi šele vstopali na slovenski trg, vam jamčim, da ne bi bili tako potrpežljivi in bi svojo naložbo medtem izpeljali na Češkem ali v BiH. Vendar smo že v Mariboru in smo zelo zadovoljni s to proizvodno destinacijo, poleg tega so mi v koncernu zaupali, da naj počakamo, ker bomo našli rešitev,« je Steiner komentiral dogajanja. »Ampak enkrat je čakanja konec. Zagon proizvodnje je načrtovan za drugo četrtletje 2016.«

Avstrijec je spomnil na okoliščino, da se dogovarjanje vleče tako dolgo, čeprav se je v razreševanje aktivno v vlogi mediatorja vključil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj, s katerim so imeli zgolj v minulih tednih že tri sestanke. Izkazalo se je, da ministrstvo ne more pospešiti postopkov, saj se je zadeva zataknila na občini oziroma v Snagi.