Gostitelj je prešerno bobnel: Kandidatka številka ena je država, ki je po gospodarski rasti daleč za Turkmenistanom in Čadom, po stopnji brezposelnosti pa samo 80 mest za prvouvrščeno Kambodžo. Posameznik ima tam 50 odstotkov več možnosti kot pri nas, da ga kdo umori, dragi moji, a dokler je živ, tudi zasluži 50 odstotkov več! Kaj pa ljudje, zanima tekmovalca. Krasni! Radi imajo begunce in geje, žal pa tudi klavrn okus za glasbo. Očetnjava je do prišlekov iz te države dasiravno nekoliko zadržana, potem ko je enemu od njih dala službo, on pa jo je prav po cigansko (Balkansko? Germansko? Skandinavsko?) izcuzal in izžel.

Za vrati številka dve (Aplavz, prosim!) se skriva država, kjer je ena od ministric osumljena plagiatorstva. Vlada se poleg tega ukvarja s škandalom, ki vključuje prirejanje podatkov, onesnaževanje okolja, in nekje tam vmes gotovo tudi polne kuverte. Poraja se sum, da je državni vrh za nepravilnosti ves čas vedel. (Občinstvo zajame sapo.) Narod si še vedno celi rane, potem ko je bil v preteklosti vpleten v krvav medetnični konflikt. Od kmetijskih pridelkov vzgojijo največ krompirja. Povprečen predstavnik tega plemena glede na mednarodne raziskave delavnosti, trdega dela in ubogljivosti ne ceni prav visoko. Starši svoje otroke vzgajajo v duhu egoizma, sicer pa antropologi deželo radi obiskujejo zaradi njihovega vznemirljivega sindroma večvrednosti.

Mogoče vas mikajo vrata številka tri, je skušal voditelj preglasiti vse glasnejšo cirkuško melodijo. Za njimi se skriva država, ki ima čudovito naravo, a tudi precej težav z ugledom in, no ja, oboroženimi konflikti. Najbogatejše družine neposredno financirajo predsednika države, močni lobiji pišejo zakone po svoji meri. Kosov orožja je več kot državljanov. Smrtna kazen je še vedno v uporabi. Zaradi slabe prehrane več kot polovica otrok v državi ne uspe dobiti vseh vitaminov, potrebnih za rast in razvoj.

Čas se izteka, mladi mož, kako se boste torej odločili? Vrtelo se mu je od glasbe, od ploskanja, skandiranja, potne srage so mu prepredle oblačila, pogrizeni nohti rinili v rožnato meso, ko se mu je z jezika skotalil posušen šepet.

A lahko vzamem kar denar?

*Rešitev: Švedska, Nemčija, ZDA

*Opomba: Podatki temeljijo na resničnih lestvicah in primerjavah.