Skupni rezultat v točkah je kar 75:57 za Slovenijo, tekma pa je trajala uro in dvajset minut. Moramo se zavedati, da ima Nizozemska izjemne reference. Na evropskem prvenstvu je nastopila že 26. v zgodovini, ima tudi olimpijsko kolajno, toda proti Sloveniji se jim je dogodilo isto kot Belorusiji. Nizozemci so bili namreč kot piščanci proti slovenskim tigrom.

Ključen je bil slovenski selektor Andrea Giani, ki je reprezentanco vodil po načelu – hladna glava, vroče srce. Ob tej priložnosti bi se spomnil na pripravljalno tekmo proti Braziliji v Stožicah. Takrat sem reprezentantom podaril svojo knjigo Etični vidiki športa, ko sem jim zapisal posvetilo: »Spoštovani reprezentanti, odbojkar je samo eni ljubici zvest, tej čast se pravi, ko gre v boj krvavi.« Točno tako so se obnašali proti Nizozemski. Ni bilo niti enega slabega človeka. Najbolj me je s fenomenalnimi obrambami navdušil mladi Jani Kovačič, ki je zagotovil lahke žoge za podajalca Dejana Vinčića, ki je lahko organiziral raznovrstno igro. Podajalec je vedno motor ekipe. Tudi Vinčić je odigral na olimpijski ravni. Sledili so še Klemen Čebulj, Tine Urnaut ...

Proti Poljski pričakujem enako Slovenijo, vendar se bodo morali naši igralci dobro umiriti, da bodo znali uravnavati emocije. To bo nova priložnost za poravnavo starih računov. Kljub temu nimam rad besede maščevanje, saj je v ozadju negativna emocija. Slovenski reprezentanci želim, da bodo uživali v igri. Ni lepšega, kot da si v svojem športu vrhunski, zraven pa še uživaš.

Še enkrat čestitam vsem reprezentantom in odbojkarski zvezi za najlepše darilo ob 90. letnici odbojke v Sloveniji.

Viktor Krevsel je nekdanji selektor Jugoslavije, Španije in Slovenije.