Vinski sejem ima v prestolnici dolgo zgodovino, saj velja za eno najstarejših sejemskih prireditev v Sloveniji. Prvič so ga pripravili na Gospodarskem razstavišču leta 1954, leto pozneje pa je bilo v sklopu sejma tudi prvo mednarodno ocenjevanje vin. Leta 2002 je vinski sejem iz različnih razlogov ugasnil, vendar so ga lani, ob šestdesetletnici Gospodarskega razstavišča, obudili, na veselje mnogih seveda.

Zaradi dolge tradicije bodo tudi letos uvod v vinski sejem pripravili skupaj z mestom Ljubljana. Že danes ob šestih zvečer bodo na Kongresnem trgu pred Slovensko filharmonijo slavnostno zabili pipo v sod vina. Čast bo doletela letos vseprisotnega kmetijskega ministra Dejana Židana. Slavnostnemu odprtju bo sledila podelitev priznanj nagrajencem 57. mednarodnega ocenjevanja vin, ki je bilo konec maja. Kot zanimivost omenimo, da je 40 pokuševalcev iz 11 držav tri dni ocenjevalo 358 vzorcev iz 21 držav, med njimi tudi iz daljnih Japonske, Urugvaja, Nove Zelandije, Argentine... Kar tri od petih priznanj v kategoriji svetovni šampion so namenili slovenskemu vinu, preostali dve pa sta prejeli vino iz Slovaške in vino iz Španije. Naziv svetovni šampion v kategoriji penečih se vin je prejela Vinska klet Frelih za penino kappelman. V kategoriji belih suhih vin je ta naziv pripadel vinu chardonnay bagueri iz Vinske kleti Goriška brda, med mirnimi naravnimi sladkimi vini pa je šla prva nagrada v roke Vinske kleti Prus za vino modra frankinja iz sušenega grozdja. Mimogrede, najboljši roze prihaja iz Slovaške, najboljše rdeče vino pa iz Španije. Omenjena vina bodo skupaj z lanskimi nagrajenci razstavljena vse dni sejma, ki bo svoja vrata zaprl v soboto.

Seveda pa na sejmu ne bo v ospredju samo pitje ali, bog ne daj, popivanje, ampak organizatorji stavijo na izdatno količino dodatnih vsebin – od izobraževalnih do zabavnih, saj bo dogodek, ki je lani privabil nekaj več kot 8500 ljubiteljev vina, nekakšna zmes med klasičnim sejmom in strokovno-zabavnim dogodkom, ki naj bi bil primeren za širši krog ljudi. Vse dni sejma bodo nastopali veliki kuharski mojstri: Borut Centa, Anže Gombač, Igor Jagodic, Janez Bratovž in Časlav Matijević bodo v obliki šova na velikem odru razkrivali skrivnosti nenavadnih kombinacij in svojstvenih avtorskih pristopov v umetnosti kulinarike. Predstavilo se bo tudi Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Ob vinu bodo tokrat zapluli tudi v popevkarske vode. Pevka Alya bo skupaj s šaleškim raperjem 6pack Čukurjem poskrbela za pokušnjo najbolj prodajanega burbona na svetu jima beama. Žgana pijača bo nastopala v kombinaciji s slastnimi steaki izpod rok kuharskega mojstra Zdravka Andželevskega.

Vzporedno s klasično sejemsko dejavnostjo so se na Gospodarskem razstavišču odločili za različna predavanja. Govorilo se bo o kulturi pitja vina skozi zgodovino in pri tem bodo veliko pozornosti namenili mladim. Dr. Lovro Žiberna bo s člani evropskega reda vitezov vina vodil predavanje o vplivu uživanja vina na zdravje človeka. Majda Debevc, strokovnjakinja s profesionalnim certifikatom za znanje na področju žganih pijač, ki ji prinaša tudi častni naziv »the keeper of the quaich«, bo v svojem predavanju občinstvo vodila skozi postopke pridelave penečih se vin, omenila razlike med posameznimi vrstami oziroma stili penečih se vin (šampanjec, cava, sekt, prosek, penina...). Priljubljenost penečih se vin na našem trgu je namreč vedno večja. Neuradno od srede, uradno pa od četrtka do sobote bo Ljubljana brez dvoma najbolj vinsko mesto v Sloveniji.