Včeraj, dan pred iztekom roka za sklenitev kupčije, je drugi največji svetovni pivovar SABMiller vendarle sprejel prevzemno ponudbo največjega konkurenta AB InBeva. Združitev bo v primeru uresničitve postala četrta največja v zgodovini. Ob upoštevanju neto dolga bo AB InBev za SABMiller namreč odštel 75 milijard britanskih funtov (okoli 107 milijard evrov).

70 milijard prihodkov in skoraj tretjino trga

Pogajanja so bila trda, SABMiller je v mesecu dni kar štirikrat zavrnil največjega pivovarja na svetu, ki je naposled strl odpor nekaterih delničarjev in uprave s ponudbo 44 britanskih funtov na delnico. Cena je kar okoli 50 odstotkov višja od vrednosti delnic pred evforijo, ki jo je sprožila morebitna združitev. Delničarji SABMillerja pa bodo lahko izbirali med denarjem ali pa 3,6 funta na delnico in preostankom v delnicah združenega pivovarja.

Skupno ime še ni zbrano, a že zdaj je jasno, da bo megapivovar dominiral na svetovnem trgu piva. Ustvaril bo skoraj 70 milijard dolarjev prihodkov na leto – vsaj trikrat več od nizozemskega konkurenta Heineken, po količini bo obvladoval več kot 30 odstotkov svetovnega trga piva in imel okoli 225.000 zaposlenih. Prihodki, predvsem pa dobiček, ki sta ga največja pivovarja lani družno ustvarila 12,5 milijarde dolarjev, bodo s sinergijami v prihodnje rasli, v nasprotno smer pa se bo verjetno gibalo število zaposlenih. V posel je namreč vpleten tudi brazilski sklad 3G, ki je s prevzemom Burger Kinga in Heinza dokazal, da pri rezanju stroškov ne pozna šale.

Posel, ki združuje aristokracijo poslovnega sveta

Da bi razumeli razsežnosti združitve AB InBeva in SABMillerja, je treba poznati ljudi, ki vlečejo niti iz ozadja posla. Med največjimi lastniki obeh pivovarjev praktično ni brezobličnih korporacij. Tobačni velikan Altria, lastnik 27-odstotnega deleža SABMillerja in znamke Marlboro, je morda edini, ki ustreza temu opisu, preostali igralci v poslu pa so posamezniki in družine iz Bloombergovih lestvic najbogatejših zemljanov.

Drugi veliki lastnik SABMillerja je 14,8 milijarde dolarjev »težka« najbogatejša kolumbijska družina Santo Domingo, ki obvladuje 15-odstotni delež britansko-južnoafriškega pivovarja. Glava družine, 38-letni Alejandro Santo Domingo, ki se bo kmalu priženil v britansko plemstvo, naj bi bil glavni pobudnik zahtev po zviševanju prevzemne ponudbe.

Za AB InBev, ki je začel pohod na vrh pivovarske panoge z združitvijo belgijskega Interbrewa in brazilskega AmBeva v InBev, nadaljeval pa še z združitvijo InBeva z največjim ameriškim pivovarjem Annheuser-Busch (AB), na drugi strani stojijo trije mogočni poslovneži iz Brazilije in trije pivovarski klani iz Belgije. Najbogatejši Brazilec Jorge Paulo Lemann in njegova milijarderska pribočnika Carlos Alberto Sicupira ter Marcel Telles obvladujejo skoraj 23 odstotkov AB InBeva. Belgijske dinastije de Spoelberch, Van Damme in de Mevius, ki imajo skupno pod palcem 42 milijard evrov premoženja, pa imajo v lasti 28,6 odstotka delnic največjega svetovnega pivovarja.

Pri usklajevanju vseh interesov mogočnih družin in posameznikov verjetno ni škodilo, da je na pivovarskem trgu malo prostora za samostojno rast in da je na finančnih trgih denar tako poceni kot že dolgo ne. Sodeč po prvih devetih mesecih letošnjega leta se obeta rekordno leto na trgu prevzemov in združitev. Vrednost poslov v prvih devetih mesecih je že presegla 3400 milijard dolarjev, največji med njimi bo združitev AB InBeva in SABMillerja.