Revizijsko poročilo je zadnje v nizu ukrepov razčiščevanja poslovnih praks bivše direktorice Kristine Dokl. Direktorski položaj je morala zapustiti 2. decembra lani. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak jo je razrešila zaradi številnih nepravilnosti in kršitev, ki so jih ugotovile službe ministrstva za notranjo revizijo, inšpektorat za delo, tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Poleg tega je davčna inšpekcija domu izdala plačilni nalog za dober milijon evrov poplačila davka.

Zaposlenih premalo, uporabnikov preveč

Ugotovitve KPMG ob že znanih dejstvih niso presenetljive. Zavod je zgolj z izvajanjem zdravstvenih storitev v preteklih sedmih letih ustvaril 7,4 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki. Dobičkonosnost je bila posledica izrazite kadrovske podhranjenosti, obenem pa je dom v svojih bivalnih enotah namestil več oskrbovancev, kot so jih dopuščali normativi. Šemničkijeva izpostavlja, da je v poročilu KPMG obravnavana samo finančna plat nekdanjega delovanja zavoda. Veliko nepravilnosti je bilo tudi na strokovnem področju in tudi te napake bo treba odpraviti.

Sedanje začasno vodstvo že nekaj časa uvaja ukrepe za zmanjšanje »dobičkonosnosti« zavoda. Povečali so število zaposlenih za skoraj 50 ljudi, 153 zaposlenih so uvrstili v višje plačne razrede, uporabnike pa razvrščajo v cenovno ugodnejše kategorije zdravstvene nege. Šemničkijeva napoveduje tudi pripravo novih cenikov, v katerih bodo znižali dodatke za nadstandardne storitve.

Revizorji so se poglobili tudi v nakup počitniške hiše na Rogli in ocenili, da je bil negospodaren in nepregleden. Za opremljen objekt, ki ima skupaj z mansardo in teraso 85 kvadratnih metrov površin, je zavod lani odštel 190.411 evrov ali 2240 evrov za kvadratni meter.

Zavod je dodatno nakupil za 4118 evrov smučarske opreme za odrasle in za otroke. Bivša direktorica zanika negospodarnost nakupa hišice, nakup smučarske opreme pa je utemeljila kot nabavo v prid tržni dejavnosti, in sicer naj bi jo dajali v najem. Revizorji so še izpostavili lanski nakup dveh koles – gorskega in električnega, ki je stal skoraj 2000 evrov. Po besedah Doklove so kolesi uporabljali za potrebe doma.

Zadolženim zaposlenim kazen, sinu direktorice najvišji dodatek

KPMG se je obregnil tudi ob dejstvo, da je zavod služil na račun finančno ogroženih zaposlenih. Tiste, ki jih je doletela izvršba, je namreč zavod »kaznoval« z zaračunavanjem finančne storitve v višini 27,55 evra po transakciji. Za primerjavo: zavod za pokojninsko zavarovanje je za tak odtegljaj zaračunaval 0,50 evra. V obdobju 2009–2014 je dom s temi visokimi odbitki zaslužil več kot 14.015 evrov, so ugotovili revizorji.

Pogledali so tudi dodatke k plačam; v obdobju 2009–2014 je največ – kar 84.815 evrov – prejel Dejan Dokl, vodja splošne tehnične službe in sin bivše direktorice. Doklu so pred meseci odpovedali delovno razmerje zaradi poslovnih razlogov. Zdaj toži zavod, prepričan, da je bila odpoved nezakonita.

»Midva z materjo sva žrtev zarote in medijskega linča,« trdi Dokl. KPMG je opravila revizijo na osnovi nezakonite pogodbe, revizija je zato nezakonita, ugotovitve pa zelo pavšalne ali enostranske. Njihovo napačnost bosta Doklova dokazovala na sodišču. »Cilj je bil diskreditirati bivše vodstvo, ki je z najnižjimi cenami ustvarjalo presežek in ga vlagalo v gradnjo novih enot,« razlaga sin razrešene direktorice.

V zvezi z dodatkom k plači je izpostavil, da ga je prejemal v skladu z zakonom. »Dodatek je v obravnavanem obdobju znašal v povprečju zgolj 1000 evrov bruto na mesec. Sem magister organizacije dela, opravljal sem milijon nalog, zdaj me nadomešča šest zaposlenih. Poleg tega je enako visok dodatek prejemala tudi pravnica, ki pa v reviziji ni omenjena, ker je na strani lopovščine,« očita Dokl.