Tolminske sire je ocenila štiričlanska komisija poznavalcev, sestavljali so jo Bogdan Perko, Alfonz Fiscione, Stojan Ščuka in Davorin Koren. V ocenjevanje so dobili 20 sirov, od tega 10 s planinskih pašnikov. Davorin Koren, predstavnik Triglavskega narodnega parka, je dejal, da tako dobre letine sira še ni bilo, zato je bilo ocenjevanje zahtevno: »Paša poleti je bila odlična, mlekarji pa so vse bolj izurjeni in so bili tudi kos zahtevnim razmeram na planinskih pašnikih. V ocenjevanje smo prejeli največ trdega kravjega sira, vmes pa so bili tudi sir tolminc, kozji in ovčji sir, poltrdi kravji in bovški sir. Le trije siri niso zadovoljili komisije in smo jim prisodili manj kot 17 točk.«

Najvišjo oceno (19,38 točke) so ocenjevalci prisodili sirarstvu Gugala iz Zatolmina, ki ga vodi Bojan Kavčič. »Na ocenjevanje sem dal dva sira s certifikatom tolminc in za enega prejel zlato, za drugega pa bronasto kolajno. Zadovoljen sem z izkupičkom, obenem pa je to potrditev, da delamo pravilno in za dobro kupcev.« Nič manj niso bili zadovoljni sirarji s planin Pretovč pod Mrzlim vrhom, Božca pod Stolom, kjer pridelujejo kravji sir z dodatkom kozjega mleka, in Polog v dolini Tolminke, ki so tudi prejeli zlate kolajne.

Siri in skute s planinskih pašnikov so že po tradiciji našli pot do kupcev kar na planini. »Letos smo sir na planini prodajali po 10 evrov za kilogram. Zanimanje je bilo veliko. Že vrsto let imamo iste kupce. Tako zelo malo sira pripeljemo v dolino,« je povedal Milko Kutin z Vrsnega, ki ima poleti živino na planini Kuhinja pod Krnom, preostale mesece pa sir prideluje v mlekarnici na Vrsnem.

Naj spomnimo, da imajo v zgornjem Posočju približno 10.000 ovac in koz, na planinskih pašnikih pa se pase 450 krav molznic. Največ mleka v Posočju odkupi tolminska kmetijska zadruga – 4,5 milijona litrov, vse odkupljeno mleko pa prodajo v hčerinsko družbo Mlekarna Planika Kobarid.