Začasni zmagovalec boja za obvladovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je minister za finance Dušan Mramor.

Vodenje upravnega odbora slabe banke je namreč po tem, ko je vlada prejšnji teden razrešila Larsa Nyberga, včeraj prevzel Marko Simoneti. Tega je vlada v upravni odbor DUTB marca imenovala prav na predlog Mramorja, njune povezave pa segajo v devetdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta skupaj sedela v strokovnem svetu Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Na položaju glavnega izvršnega direktorja je Torbjörna Manssona začasno zamenjal Madžar Imre Balogh, dosedanji predsednik uprave Probanke v likvidaciji. Dosedanja izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič bosta dobila novi pogodbi o zaposlitvi, v celoti skladni s plačno politiko DUTB. Novega neizvršnega direktorja slabe banke naj bi vlada imenovala v dveh tednih, pri čemer v upravnem odboru DUTB - v nasprotju s prakso prejšnjih dveh vlad - na tem položaju očitno ne želijo videti državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje. Vladi so namreč predlagali, naj ta organ okrepi s »članom, ki bo imel mednarodne izkušnje na področju prestrukturiranja terjatev«. Medtem se nadaljuje tudi »vojna pisem«, tokrat med državnim sekretarjem na ministrstvu za finance Metodom Dragonjo in Nybergom.

Kje vse je bil Balogh v navzkrižju s Švedi

Simoneti, izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti, nekdanji direktor Ljubljanske borze in eden od podpornikov nedavne peticije za privatizacijo, velja za ključni kader ministra Mramorja. Že nekaj dni po Dnevnikovem razkritju visokih nakazil vodilnim na DUTB ga je Mramor pred koalicijskimi partnerji, ki so zahtevali razrešitev vseh članov upravnega odbora slabe banke, zaščitil s pojasnilom, da je bil za sklepanje spornih pogodb in aneksov odgovoren le Nyberg. Že takrat je minister napovedal, da »bodo v upravnem odboru DUTB ostali trije člani, ki bodo med sabo izbrali svojega predsednika«. Čeprav se je vlada nato odločila tudi za odpoklic Manssona, so Simoneti, Balogh in Janez Širovnik ostali na položajih. In to kljub temu, da so za neusklajenost Manssonovih s plačno politiko DUTB, ki jo je sprejela vlada, zagotovo vedeli, saj so o njej redno obveščali tudi ministrstvo. Komisijo za prejemke pri upravnem odboru slabe banke je od marca vodil Širovnik.

Za zdaj ni znano, kako bodo spremembe v vrhu DUTB vplivale na politiko delovanja te institucije. Medtem ko je Marko Simoneti veljal za trdnega podpornika linije Lars Nyberg - Torbjörn Mansson, se je Imre Balogh tej navezi večkrat uprl. Probanka in DUTB sta tako v zadnjem letu dni večkrat prišli v navzkriž pri dogovorih o načinu sanacije velikih družb, nazadnje pri Litostroju Jeklu. Zgodba se je ponovila pri vprašanju ustanovitve nove slabe banke za mala in srednja podjetja. Ta naj bi po prvotnih Baloghovih načrtih zrasla na infrastrukturi Probanke, a se s tem po naših podatkih niso strinjali na DUTB, saj so želeli od Probanke odkupiti njen informacijski sistem. Ali in kdaj bo Balogh odstopil s položaja prvega moža Probanke, še ni znano. Upravni odbor mora sicer po zakonodaji glavnega izvršnega direktorja izbrati z razpisom.

Nyberg nad Cerarja, ta zavrača »neutemeljene« povezave

Stična točka med Simonetijem in Švedi so tudi stališča do Save oziroma načina njene sanacije. Metod Dragonja je tako v današnjem pismu Nyberga opomnil, da strategija upravljanja državnega premoženja velja tudi za DUTB. Pri tem je imel v mislih dejstvo, da omenjeni dokument Savo zaradi njenega lastništva Save Turizma, Istrabenza in njegove turistične divizije opredeljuje kot pomembno naložbo države. To pomeni, da mora država v njej tudi po sanaciji obdržati najmanj četrtinski lastniški delež. V zadnjih mesecih naj bi tako na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki se je po naših informacijah že pred časom zanimal za odkup terjatve DUTB do Save, preigravali več scenarijev. Po enem od njih bi se tako DUTB umaknila iz Save v zameno za umik SDH iz Cimosa.

A načrti o ohranitvi kakršnega koli državnega deleža v Savi – zdaj že odkrito – motijo Nyberga. V novem javnem pismu je tako neposredno napadel vlado, Savo in njeno upravo: »Kapital družbe je negativen. Delnice so ničvredne. A kljub temu, po rekonstrukciji, ki jo predlaga menedžment, bi lastniki obdržali 23 odstotkov družbe. To je subvencija davkoplačevalcev lastnikom. V drugih državah to ne bi bil niti predlog. Kako je mogoče to v Sloveniji? Zakaj bi lastniki in menedžment pridobili na račun davkoplačevalcev?« Pri tem velja opozoriti, da je že zdaj najpomembnejši lastnik Save država, ki obvladuje več kot tretjinski delež v družbi. Nyberg je v pismu odkrito namigoval tudi na Savino finančno izčrpavanje družbe Sava Turizem. DUTB je podpisnica sporazuma o finančnem prestrukturiranju Save, ki natančno določa tudi obseg Savinih vlaganj v turistično divizijo, temu finančnemu holdingu pa tudi prepoveduje izplačilo dividend.

Nyberg sicer »v primeru Save, glede na to, kar je videl in prebral, čuti vonj po korupciji v vsakem kotu«. Tudi zato se je na njegovo pismo že nekaj ur pozneje odzval premier Cerar. »Povezave z domnevnimi čudnimi praksami so povsem neutemeljene in zavračam vsaka namigovanja na korupcijsko prakso,« je dejal ob robu Dnevov slovenskega turizma. »Sava doslej s strani nobenega državnega organa, kot na primer Komisija za preprečevanje korupcije, računskega sodišča ali Nacionalnega preiskovalnega urada (gre za inštitucije, ki so preiskovale delo DUTB, op. p.), ni bila opredeljena kot subjekt 'v katerem se čuti vonj po korupciji v vsakem kotu',« pa so včeraj sporočili iz Save. »Upravni odbor DUTB, še posebej pa novega predsednika, smo pozvali, da se izreče o teh obtožbah oziroma zanje predloži dokaze«. Simoneti je bil med letoma 2009 in 2012 član nadzornega sveta NLB. Iz uprave naše največje banke se je moral v tem obdobju - prav na izrecno zahtevo Simonetija, sedanje viceguvernerke Banke Slovenije Stanislave Zadravec Caprirolo in Gregorja Dolenca – posloviti Matej Narat, zdaj predsednik uprave Save.

Nyberg pisal »trojki« in EBRD

V Nybergovem pismu velja opozoriti še na dve podrobnosti. Prvič, nekdanji prvi mož upravnega odbora DUTB je v njem zapisal, da »so velika posojila, ki jih je Gorenjska banka dajala Savi, to banko približalo k izgubi licence in da banka »za preživetje« potrebuje trinajst milijonov evrov svežega kapitala. V Banki Slovenije tega včeraj »še niso želeli komentirati«, v Gorenjski banki pa so Nybergove navedbe ostro zanikali. »Relevantni podatki iz bilanc banke so DUTB prav gotovo dobro poznani, saj je DUTB med drugim kot delničar Gorenjske banke sodelovala tudi pri soglasnem potrjevanju vseh poročil in sklepov na zadnji skupščini banke,« so sporočili iz Kranja.

In drugič, Nyberg je z novim pismom še razširil nabor prejemnikov v tujini. Ob nesojenem vodji trojke za Slovenijo Istvánu P. Székelyju, sicer vodji generalnega direktorata za gospodarske in finančne zadeve pri Evropski komisiji, svetovalcu Evropske centralne banke Robertu Andertonu in vodji misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Grčiji Delii Velculescu je njegovo današnje pismo prejel še Jean-Marc Peterschmitt, izvršni direktor pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), iz katere prihaja tudi Nyberg.

Primož Cirman, Vesna Vuković