V odprtem pismu Lars Nyberg slovenskega premierja Mira Cerarja sprašuje, kako se v praksi bojuje proti korupciji, kar je bila v njegovi volilni kampanji najpomembnejše sporočilo volivcem. »Slovenija je lepa in zanimiva država z velikim naravnim potencialom znotraj turizma. A ta sektor ni niti blizu evropskim standardom. Poleg tega pa najpomembnejša skupina, ki bi morala biti zvezda Slovenije, Sava turizem, še bolj zaostaja,« je okrcal Cerarja.

»Kam je šel denar?«

Nadalje piše, da je DUTB na osnovi več primerov pokazala, da zna prestrukturirati podjetja, ter da je predlagala transparentno možnost izboljšanja premoženja Save turizem. Sprašuje se, ali je predlog vlade, da se Sava vzame iz premoženja DUTB in se prepusti sedanjemu vodstvu Save, res v interesu Slovenije ali v interesu vodstva skupine?

»Kam je šel denar?« se sprašuje razrešeni predsednik upravnega odbora DUTB, in razlaga, da ne razume, kako je lahko holding Sava prezadolžen, če pa je bilo investicij v hotele premalo. »Krediti so višji, kot bi jih lahko kadarkoli poplačali bankam. Razliko bodo plačali davkoplačevalci. Kapital je negativen, delnice pa ničvredne,« opozarja. A vendarle, tako Nyberg, naj bi lastniki po načrtu prestrukturiranja obdržali 23 odstotkov podjetja. Po njegovem je to subvencija davkoplačevalcev lastnikom, česar ne bi v drugih državah nikoli niti predlagali. »Kako je to možno v Sloveniji? Zakaj bi lahko lastniki (in vodstvo) pridobili na račun davkoplačevalcev?« zanima Nyberga.

»Po korupciji smrdi v vsakem kotu«

Holding Sava je tudi največji lastnik Gorenjske banke. Ta je družbi Sava d.d. posodila velike količine denarja, sama pa se je znašla na robu preživetja. Kljub temu so banki zaupali načrt za prestrukturiranje materinskega podjetja. »Najdete kakšen bolj očiten primer konflikta interesov, kot je ta?« Cerarja sprašuje Nyberg.

»Kar sem doslej videl in prebral o primeru Sava, po korupciji smrdi v vsakem kotu,« je oster Nyberg. »Ste res mislili na to, ko ste v kampanji govorili o boju proti korupciji? Je to smer, v katero želite voditi Slovenijo?« na koncu pisma Nyberg sprašuje Cerarja.